В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Неконвенционалните мерки показаха влошено качество на покритието на еврото

Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС, В развитие, 07.01.2019

14:10 | 7 януари 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Успехът на общата европейска валута, създадена преди 20 години, все още е противоречив за анализаторите. "Еврото е показало както своите положителни въздействия върху икономиките, така и някои проблеми, които бяха предвиждани от икономисти, в последствие оказали се прави, в сравнение с други валути. Еврото е един проект, който е на доста повече от 20 години, тъй като процесът на интеграция в ЕС и на различните валутни механизми го предшестваше, този подготвителен период сближи икономиките в еврозоната  и създаде доверие в еврото, още повече, че репутацията му беше изградена на базата на основния участник - германската марка и на германската банка. По-нататък то показа, че е жизнеспособен проект." Това каза Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Случващите се събития в последно време дават основание да се смята, че този проект ще е жизнеспособен поне още няколко години. И пътят, който е поела България към еврозоната може би има своите основания, освен, че го е приела като нещо задължително", каза още Чобанов.

Той посочи, че е сравнително рано да се дава някаква генерална оценка на еврото, основните му предимства са свързани с улесняването на търговията, на инвестициите, на туризма. Едно от основните предимства на повечето пари е, че те са толкова по-добри, колкото повече хора ги използват. То създава втората най-голяма зона в света по брой на използващите го хора, като изпреварва по численост долара, но все пак доларът запазва лидерската си позиция като световна резервна валута. Но може да се каже, че еврото набра популярност за своите 20 години, увеличи се използването му не само в ЕС, но и извън него.

"На първо място то започна като политически проект, като продължение на усилията след Втората световна война за сближаване на европейските икономики, за създаване на едни стабилни икономически, политически отношения, които да не позволят да се повтори Втората световна война", каза финансистът.

За да визира недостатъците на еврото, гостът направи сравнение с щатския долар, който е валута на практика на доста различни икономики на територията на САЩ, но доста по-сближени предварително и с общи правила, които действат в цялата доларова зона.  С общо централно правителство и едно регулиране и на банковата система и на капиталовите пазари, което позволява те да бъдат интегрирани много по-тясно, отколкото са тези в еврозоната. Това е било посочвано предварително като един от най-големите недостатъци на еврозоната и опитът е показал основателността на тези критики.

Защо еврото не е успяло да постигне равномерен просперитет във всички страни членки - финансистът отдава това на големите очаквания към общата валута. А именно - чрез паричната политика да се решават проблеми, които не могат да се решават чрез нея.

"На първо място - постигането на дългосрочен икономически растеж. Наличието на стабилни пари е предпоставка, необходимо, но не достатъчно условие за икономически растеж. Паричната политика може да се изглажда, но чрез засилено печатане на пари не може да се увеличи икономическия растеж. Той е свързван с образованието, с натрупването на капитал, с по-малко пречки, по-адекватни регулации, но и с наливане на ликвидност в банковата система или като цяло в икономиката. След 70-те години на миналия век парите изгубиха по-тясната си връзка с икономиката, те станаха без връзка и покритие със златото, единственото им покритие са държавните ценни книжа. Това, което се случи в еврозоната, чрез неконвенционални мерки, покупката на корпоративни и на други облигации показа, че качеството на активите, с които е покрито еврото, се влошава", уточни финансистът.

Гледайте целия разговор във видео материала.