В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ситуацията на пазарите в Централна и Източна Европа

Александру Стефан, анализатор "Проучвания" във Фондова борса Букурещ, В развитие, 05.12.2018

13:31 | 5 декември 2018
Обновен: 13:32 | 5 декември 2018
Александру Стефан, анализатор "Проучвания" във Фондова борса Букурещ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александру Стефан, анализатор "Проучвания" във Фондова борса Букурещ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Румънският капиталов пазар е сред печелившите в региона на Централна и Източна Европа тази година. Основният индекс на борсата в Букурещ е нагоре с около 10% от началото на 2018 г., докато в България SOFIX се отдръпва с около 12%. Различия в представянето на борсите се наблюдават във всички страни от региона, като те се дължат на комбинация от външни и вътрешни фактори. Това коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Александру Стефан, анализатор "Проучвания" във Фондова борса Букурещ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Стефан коментира големите спадове в Турция и ръстовете в Румъния.

"Виждаме голямата сила на американския долар, това оказва влияние на някои развиващи се пазари, наблюдаваме кризи в Туция и Аржентина, които също оказват влияние. За румънския пазар бих искал да посоча, че в момента е стабилен, растежът на румънската икономика за 2017 г. беше около 6,9%, което беше най-високият растеж в ЕС. В момента имаме леко забавяне на темповете до по-естествени нива, анализаторите очакват експанзията тази година да бъде 4%. Това представяне може да се види и на капиталовия пазар".

Според него събитията в глобален мащаб оказват влияние върху пазарите в Централна и Източна Европа.

"Търговската война, която се случва между САЩ и Китай, също може да има известен ефект в региона. Силата на американския долар също оказва влияние, защото дълговете на много от развиващите се страни са деноминирани в долари, така че това също има ефект. Но също така вярвам, че всяка отделна страна си има собствена история, затова може да има случаи, в които една страна се представя по-добре от друга, има по-малко несигурност от политическа гледна точка или икономиката се представя по-силно".

Той говори и за потенциала на ЦИЕ за привличане на инвестиции.

"Свидетели сме на световна тенденция за диверсификация. Инвеститорите се опитват да разнообразят вложенията си, за да намалят риска. ЦИЕ има голям потенциал да привлече големи фондове и инвеститори от цял свят. Има значение и как глобалните индексни доставчици оценяват съответния пазар. Това е в общи линии".

Целия разговор може да проследите във видео материала.