В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Смяната на властта в Камарата на представителите в САЩ доведе до дестабилизиране на долара

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 07.11.2018

20:42 | 7 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смяната на властта в Камарата на представителите доведе до дестабилизиране на долара, коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Повишаването на акциите и спадът на долара са нещо напълно очаквано предвид смяната на властта в Камарата на представителите в САЩ, констатира Мартин Митренцев. "Поделен Конгрес означава по-малко стимули от страна на американския президент. Когато има смяна на властта, отслабва и доларът. Демократите вече ще могат да блокират законодателните инициативи на Доналд Тръмп и ще могат да подновят разследване относно кандидатпрезидентската кампания на Тръмп през 2016. Доларовият индекс бележи спад от 0,6% за един ден и виждаме ръст в акциите", разкрива той.

"Въпросните междинни избори в САЩ базират най-високата избирателна активност от 1952 година насам. Демократите не могат да са напълно сигурни в себе си, защото не отбелязаха абсолютно превъзходство. Очевидно избирателите не са съвсем против американския президент. Все пак икономиката на САЩ бележи растеж. И двете страни са доволни, но въпреки това доларът бележи спад".

Доларът е изключително нестабилен, съобщава Митренцев. Със сигурност няма да видим огромна волатилност до края на годината. Паундът в момента бележи ръст, добави анализаторът.

"Цената на петрола спада. За седма поредна седмица виждаме ръст на запасите от суров петрол в САЩ. Причината за това са най-големият брой в последните 3-4 години – 900, нефтени платформи. В запасите виждаме ръст от 5,7 млн. спрямо предната седмица. Напрежението в Близкия изток може да обърне рязко тренда на пазара".