В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

С управление на пространството фасилити мениджмънтът добавя стойност към сградата

Иван Велков, председател на БГФМА, В развитие, 09.10.2018

19:55 | 9 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До няколко месеца международните стандарти ще станат правило и за фасилити мениджмънта у нас. Анализ на предлаганите услуги от фасилити мениджмънта, направен от маркетингово проучване, извежда особеностите на средата, в които се развива бранша в България и новостите, които секторът предлага. Освен традиционно ползваните услуги, този бранш може да предлага и добавяне на стойност към сградите с управление на пространството. Идеите в тази посока биха се реализирали още по- успешно и ефективно, ако се включат на проектно ниво в глобалната концепция на сградите. Това каза Иван Велков, председател на БГФМА в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"За наше съжаление ползвателите на нашия бизнес са преди всичко частни компании, когато компанията няма възможност да пилее време за решаване на проблеми и поддръжка и управление на сграден фонд, този процес се делегира на фасилити мениджмънта. Този бизнес се случва лесно в среда, където финансовите показатели могат да бъдат лесно оразмерени. От нашия бизнес обаче отсъстват обществените, публичните сгради, ние бихме могли да добавим стойност към тяхното управление. Друг сектор, в който фасилити услугите едва прохождат в България, са жилищните сгради, където основно услугите ни облекчават живущите".

Това каза председателят на БГФМА и коментира някои от изводите на направеното национално проучване, които показват, че основните услуги, които се търсят от клиентите на бранша все още са свързани с поддръжката на системи и почистването. 

"Развитието и предлагането на глобалните концепции за управлението включват и дейности, които са интегриращ момент, които наши колеги от чужбина успешно предлагат. Те образно казано включват преподреждане на дневния ред на сградата - от техническите характеристики на потребление - какъв обем чист въздух е необходимо да се достави, концепцията за почистването и за боклука, до умното управление на системите на защита,  нови услуги, които методично навлизат в бранша на компании от нашия сектор на световно ниво и за които има примери, които успешно се прилагат и тук".

Всеки следващ сезон, съобщи гостът, се увеличават предлаганите услуги и включват такива, които доскоро са били приоритет на други отдели, а с интегрирането на тези процеси по управление мениджърите от фасилити сектора могат да предоставят технологичните иновации в услуга на умните сгради на своите все по-умни потребители. Идеята е бизнесът да се насочва не само към сгради - консуматори, но и генератори на идеи и услуги, съобщи Велков.

"Управление на пространството" е много повече от това да се смени осветлението с икономически по-ефективно, или да се промени начина на поддържане и ползване на помещението, то изследва доколко сградата може да позволи услуги с добавено стойност. И това е възможно в настоящето, с присъствието на ново поколение работещи хора, което по различен начин третира понятието "работно място" - различни зони в различни часове на деня от една сграда могат да бъдат ползвани ефективно".

Собствениците на подобни сгради още в етап на проектирането могат да се обърнат към фасилити мениджмънта, иначе възможностите, които могат да бъдат предложени биха изисквали ремонт или приспособяване на по-късен етап на сградата, е съвета на Велков. Въпреки че един мениджър може да се справи и със съществуваща вече сграда. Но, ако управлението й се заложи още на първите фази в проекта и строителството, ще донесе само ползи.

Целия разговор по темата - гледайте във видео материала.