В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Защо при архитектурата по-простото е за предпочитане?

Арх. Александър Йончев, основател на студио Simple.Architecture, В развитие, 18.09.2018

14:32 | 18 септември 2018
Арх. Александър Йончев, основател на студио Simple.Architecture. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Александър Йончев, основател на студио Simple.Architecture. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента живеем в епоха на архитектурна еклектика – в световен план архитектите работят по много различни и често противоречиви начини. Това коментира арх. Александър Йончев, основател на студио Simple.Architecture, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Сблъскваме се със сгради, които имат много пластични и органични форми и до тях забелязваме сгради с кубични форми. Съответно дори в материалите има огромна еклектика, разнообразие. Това в дългосрочен план създава един претрупан, хаотичен свят“.

Той смята, че работата на архитекта по дефиниция е да създава ред и да организира града така, че той да бъде практичен и удобен за хората.

„А когато всеки един от нас прави нещо отличително, дългосрочно създаваме един хаос. Моята позиция е, че трябва да се върнем към базовите нужди и необходимости на нашата професия. Съответно да бъдем безкрайно прости в изказа си и в това, което правим, за да върнем този ред, който принадлежи на обществото“.

Арх. Йончев каза още, че една от най-широко обсъжданите тенденции в момента е темата за устойчивото развитие - как може да се строи с минимален разход на енергия и с максимална икономия.

„Тази тема в чужбина съществува от десетилетия и се прилага със закони, но за нас е нещо сравнително ново. И ние все още търсим значението му. То не означава просто да се сложат едни соларни панели на една сграда. Това, което прави сградата устойчива, е икономията на материалите, на енергията за нейната направа, на строителната дейност като цяло и след това на емисиите на сградата“.

Вижте целия разговор във видео материала.