В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Прозрачността в енергийния сектор ще доведе до по-справедлива цена на електроенергията

Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса, В развитие, 14.06.2018

19:49 | 14 юни 2018
Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което предстои да се случи на пазара на електроенергия не е начало, а е продължение на процес, който има отношения както към ликвидността, така и към прозрачността на пазара. Стъпките, които се предприемат от различните регулаторни органи, са в посока към хармонизация с европейските стандарти. Това каза Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса (БНЕБ), в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той посочи, че до голяма степен всичко това е продиктувано от развитието на високите технологии, които все повече намират своето място в бизнеса, както и големите възможности за сектора, които предлага наличието на енергийна борса.

Стъпката е в правилна посока. Тя започна от там, че електроенергията, произвеждана от големите производители вече минава през борсата. Вторият етап е именно този. Има ли повече прозрачност в сектора, тя води до една по-справедлива цена. Това би трябвало да има положително отражение върху пазара.

Като лидер за региона в електроенергийния пазар той посочи Унгария. Тя е в уникалното положение да е свързана с държави като Австрия, Румъния, Сърбия и Украйна, където пазара е най-рано развит и борсата е най-ликвидна, коментира още Аспарухов.

Когато има разлика в цените на електроенергия между две държави, основна функция и мисия на търговците е да доставят електроенергия от държави, предлагащи по-ниска цена, към такива с по-висока.

Според него България вече не е толкова далече от степента на развитие на Унгария. Причина за това са добрите темпове на развитие на енергийната борса в страната. Като едно от основните предимства на енергийната борса той посочи регулативната дейност, тъй като благодарение на нея отпада кредитният риск за търговците.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.