В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мариана Трифонова: Ким Чен-ун беше по-добре подготвен от Тръмп на срещата в Сингапур

Мариана Трифонова, старши експерт в Института за икономическа политика, В развитие, 13.06.2018

20:20 | 13 юни 2018
Обновен: 20:20 | 13 юни 2018
Мариана Трифонова, старши експерт в Института за икономическа политика, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Трифонова, старши експерт в Института за икономическа политика, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Без да дава никакви нови обещания, само потвърждавайки принципното си желание и стремеж да се работи по ядреното разоръжаване на Северна Корея, лидерът на страната Ким Чен-ун на практика успя да спре военните обучения между САЩ и Южна Корея на срещата с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур. Тези военни обучения от години притесняваха Северна Корея и това е един голям успех както за лидера, така и за страната. Това каза Мариана Трифонова, старши експерт в Института за икономическа политика, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Трифонова посочи още, че САЩ биха могли лесно да възобновят обученията. В този случай, добави тя, Ким Чен-ун би получил възможността медийно да обяви Тръмп за „агресор“ и „провокатор“, което също е в полза на севернокорейския лидер.

Според Трифонова Ким Чен-ун е бил много по-добре подготвен, а американската администрация е взимала решенията си на момента. Тя посочи още, че самите съветници на Тръмп имат разногласия помежду си и това е проличало и по време на срещата. 

Тръмп имаше желание да покаже как той може буквално еднолично да бъде проводника на мира на Корейския полуостров и въобще в международните отношения, но в крайна сметка липсата на опит в дипломатическите преговори си пролича много ясно. Вероятно в идните седмици, когато се очаква да се случат срещите на по-ниско ниво, отново ще се видят тези пропуски.

Трифонова коментира и възможностите за обединение между Северна и Южна Корея, като посочи, че цената на едно обединение между двете страни би била много висока и все още не е ясно дали населението е готово да я плати.

Обединението между Северна и Южна Корея би означавало огромна загуба на благосъстояние за Южна Корея. Ако се разгледат икономическите възможности, които се отварят, Северна Корея има значителни природни ресурси – предимно въглища, което обаче в дългосрочна перспектива, имайки предвид подема на зелената енергия,  може и да направи въглищата не чак толкова привлекателни от икономическа гледна точка.

Вижте видео материала с целия разговор по темата.