В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Каква е ролята на бизнеса в опазването на околната среда?

Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Юлия Георгиева, победител в конкурса за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании, В развитие, 08.06.2018

14:41 | 8 юни 2018
Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Юлия Георгиева, победител в конкурса за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Юлия Георгиева, победител в конкурса за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опитваме се да обединим всички компании сред нашите членове, както и служителите им, за да можем да насочим вниманието към проблема с опазването на околната среда и вредата от пластмасата и съответно да се стартира предприемането на мерки за справянето с него. Правим това, независимо от факта, че тези компании не са производител на пластмаса, а по-скоро те са потребители. Това каза Дарина Георгиеваизпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Вероника Денизова.

Проблемът с пластмасата и вредите, които нанася на околната среда е изключително голям, добави още Георгиева. Въздействието е огромно. Впечатляваща е цифрата, че ако не бъдат предприети необходимите мерки, 50% ще бъде рибата в морето, а останалите 50% ще бъдат заети от пластмаса до 2050 г, според доклад на ООН.

Компаниите, които са ангажирани в момента са множество и независимо, че не са производители на пластмаса, важен е броят на служителите в тези компании и това, че общите им усилия всъщност оказват голям ефект в решението на проблема.

Човек би могъл да си помисли, че жестът да не ползва пластмасова чаша днес е малък, но всъщност ефектът ще бъде много голям.

Всеки един от нас може да започне да помага. Проблемите вече са показани, целите също са установени, остава да започне изпълнение на конкретни действия за разрешаване на проблема, добави още Юлия Георгиева, победител в конкурса за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании. Тя добави, че компаниите могат да направят много, както на ниво служители и вътрешни структури, така и чрез провеждането на различни инициативи, насърчаващи опазването на околната среда. 

Дарина Георгиева посочи, че за децата важен е примерът, както и да има подходящи инициативи, да участват в тях и да се насърчават.

Тя каза още, че предстои да има наложени държавни регулации за намаляване на пластмасата и може би след години наистина няма да има толкова голяма употреба на пластмаса, но въпросът е да има инициатива и проблемът да започне да се решава още сега.

Проблемът не е пластмасата, защото тя сама по себе си е един добър продукт, а това какво правим с нея. Нашето отношение и начините, по които я използваме, водят до тази тревожна статистика

Вижте във видео материала целия разговор по темата.