В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

За каква работа жадуват IT специалистите в България

Ивайло Вътовски във В развитие, 18.10.2017

19:11 | 18 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Ивайло Вътовски, съосновател на Code Agents. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Вътовски, съосновател на Code Agents. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един на всеки пет IT специалисти в България предвижда смяна на работното място в рамките на една година. Това сочат данните от проучването на Code Agents, които коментира съоснователят на компанията Ивайло Вътовски в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Една от причините разработчиците да търсят ново работно място е ако работата не е интересна и предизвикателна".

"Като цяло открояващ се проблем, който довежда до желание за смяна на работното място, е мениджмънтът в компанията", подчерта гостът.

Той допълни, че дивелъпърите искат, когато отчитат свършената от тях работа, да могат да го правят пред мениджър, който има основни познания за това, което правят, за да получат адекватна оценка на труда си. 

21% от анкетираните разработчици възнамеряват да сменят работата си през идните 12 месеца, а 10% вече търсят активно нови възможности. Други 26% биха приели ново предложение, ако е достатъчно атрактивно, сочи проучването.  

"Доста са изненадващи тези резултати. Всички казват, че няма кадри, но всъщност се оказва, че има кадри, които биха проявили интерес, но компаниите не успяват да оправдаят техните очаквания", каза Вътовски.

Какво е заплащането на начинаещите програмисти в България? Какъв опит трябва да имат разработчиците, за да получават чисто 5 000 лв. заплата? Каква е причината в България програмистите да не получават толкова често толкова желаната възможност за дистанционна работа? Колко време биха искали дивелъпърите да работят по един проект без да го сменят? Кои са проектите, които предпочитат пред останалите? Каква е тежестта на възможността да се учат нови неща, като предимство за задържане на едно работно място?