В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

31 години от аварията в Чернобил – липса на поуки

Чавдар Стефанов, журналист, В развитие, 26.04.2017

19:05 | 26 април 2017
Снимка от града-призрак Припят, намиращ се в непосредствена близост по АЕЦ "Ленин" в Чернобил. Снимка: Wikipedia
Снимка от града-призрак Припят, намиращ се в непосредствена близост по АЕЦ "Ленин" в Чернобил. Снимка: Wikipedia

За аварията в Чернобил може да се говори и в икономически, и в политически аспект. Ядрени катастрофи е имало и в САЩ, но те са с далеч по-малки последици. Следва Чернобил, след това следва и Фукушима. Това говори, че човечеството не си е взело поука. Поука не е взета, защото и компании, и политици са безотговорни дотолкова, че да кажат „сключихме договор и толкова, не носим никаква отговорност".

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев журналист-международник Чавдар Стефанов. Коментарът му идва в светлината на днешния ден, в който се отбелязват 31 години от най-голямото ядрено бедствие в световната история – аварията в АЕЦ „Ленин“ в Чернобил.

„Това което се е променило след 31 години от инцидента е, че има ново покритие, създадено с международни усилия, което на практика изолира експлодиралия 4-ти блок на АЕЦ „Ленин“, както се нарича централата, една от най-модерните в бившия СССР. Тоест ако миналата година имаше имаше опасност при евентуално природно бедствие 30 тона радиоактивна прах да се разнесат както през 1986, сега това вече е изключено“, отчете той.

„Новото покритие ще служи около век. Век, в който оптимистите се надяват, че ще бъдат създадени нови технологии, а и вече има създадени условия за дезактивиране на всичко, останало в руините. След около 100 години Украйна може да бъде съвсем спокойна, ако на това място няма руини от ядрения реактор“, добави журналистът.

„В Чернобил са били допуснати две основни грешки. На първо място това е конструкцията на реактора, за който се казва, че е бил последно постижение на съветската техника. Втората е самата командно-административна съветска система, която налага една борба за кариера, една борба на личности, които са и доста неопитни. В края на краищата се получава тази страшна драма, която след 31 все още е една зейнала рана“, каза още Стефанов.

Вижте целия разговор: