В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Италианските компании идват в България основно заради по-ниските данъци

Председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки, В развитие, 13.01.2017

20:11 | 13 януари 2017
Автор: Севделина Илиева
Председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години доста италиански фирми идват в България, тъй като в Италия данъците са почти 57%, а в България са само 10%. Но трябва да има още насърчителни стимули. Това коментира председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки в ефира на "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му интерес към България проявяват компании от различни сектори - от хранителния до енергийния сектор, възобновяемите източници, текстил и други. Монтеки обяви, че с идването на новото италианско правителство търговските отношения между двете страни не са се променили.

"Джентилони беше министър на външните работи в правителството на Ренци и той засили взаимоотношенията между България и Италия", каза той, допълвайки, че решаваща роля ще имат и изборите у нас през пролетта. 

Според Монтеки големият проблем на чуждестранните компании у нас са бюрокрацията и корупцията. 

"Много е лесно в България да се основе фирма, но после се стига до разрешителните и тяхното придобиване и тук вече процесът се затруднява. Често се забравя, че много чуждестранни фирми дават работна ръка на местния пазар", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото: