В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Великобритания загуби хегемонията си на финансов център и това още ѝ тежи

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в “В развитие”, 24.06.2024г.

15:00 | 24 юни 2024
Обновен: 10:51 | 26 юни 2024
Автор: Антония Косева

Великобритания отива към нови избори, макар че в държавата се забелязват множество икономически проблеми. Влиянието на Брекзит е неоспорим факт и повратна точка в икономиката на островната държава. Всички очакваха, че с излизането им от Европейския съюз те ще станат по-независими и ще имат по-добри постижения както във вътрешен, така и в международен аспект. Британската икономика претърпя големи сривове след Covid кризата и трябваше да се преустроят процесите в нея. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването “В развитие” с водеща Цветисиана Костова.

Един от големите проблеми в икономиката на Великобритания е бързото нарастване на имигрантското население в страната. След като Риши Сунак поиска избори, едно от най-големите желания за промени е да се направи пенсионна реформа, което ще е нож с две остриета за работещите, смята Фезелов. Друга реформа, която е силно желана е за здравното осигуряване. Проблемът с ходенето до лекар във Великобритания е сериозен и определено има нужда от промяна. Говори се и за увеличаване на данъка върху доходите и корпоративния данък. Всичко зависи от резултатите на изборите, като се възлагат големи надежди за ръст на БВП.

“Възможно е Великобритания да балансира излизането си от Европейския съюз с договорите за двустранна търговия с водещите икономики на ЕС.”

Споразумението за двете страни на договорите засега работи в положителна посока. Това че Великобритания загуби хегемонията си на финансов център все още “тежи” на държавата, след като това носеше 40% от желия им БВП. 

Според експери след потенциална победа на лейбъристите ще се намери начин в държавата да се вдигнат работните заплати, с което да се спомогне по-лесния живот на хората. Вътрешното потребление в страната се определя изкъсо и от цената на имотите и техните стойности, затова лейбъристите ще се опитат да направят реформа и този сектор.

Преди седмица Манфред Вебер от ЕНП обяви, че е много веротно ЕС да отложи плановете за забраната за движение на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., което ще се отрази на европейското производство. 

“При обявяването на Зелената сделка Европа надскочи себе си. Тя има нужда от енергия.”

Ветрогенераторите излизат скъпо на Европа и най-големия производител на вятърна енергия - Германия. Затова трябва да се наблегне на други източници за възобновяема енергия.

Конфликтът с митата за китайските електрически автомобили остава актуална тема и заплаха за европейските производители на продукта. 

“Европа е доста назад от Китай когато става дума за възобновяеми източници.”

Китай е производител на батерии. Използват собствени суровини за направата им, които са внос от различни места. Европа има два намерени залежи на литий, които не могат да се използват в момента, заради което изоставаме с развитието на тази технология.

Какво е бъдещето на Великобритания? Как ще се справи със сътресенията в икономиката си? Какви са най-добрите решения за държавата?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.