В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какво ще се случи след сливането на СИБАНК и ОББ

Йохан Тейз и Люк Хисенс от KBC Group и Петър Андронов от СИБАНК, В развитие, 04.01.2017

15:22 | 4 януари 2017
Автор: Investor.bg
Йохан Тейз, главен изпълнителен директор на KBC Group, Люк Хисенс, главен изпълнителен директор „Международни пазари“ в KBC и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йохан Тейз, главен изпълнителен директор на KBC Group, Люк Хисенс, главен изпълнителен директор „Международни пазари“ в KBC и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво ще последва след една от мегасделките у нас, реализирана преди броени дни – закупуването на ОББ от белгийската KBC Group? Каква е причината за придобиването на банковата институция и какви са плановете на белгийската компания за бъдещото развитие на българския пазар? Отговор на тези и други въпроси дават главният изпълнителен директор Йохан Тейз на KBC Group, Люк Хисенс, главен изпълнителен директор „Международни пазари“ в KBC, както и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и „Country Manager” на компанията за България в ексклузивно интервю пред Делян Петришки.

„За нас тази сделка е много важна. Вече ще сме трети в България в банковия сектор. Освен СИБАНК притежаваме и ОББ, което очевидно е лидерска пазарна позиция. Притежаваме и ДЗИ, който също е голям застраховател в страната. В комбинация от тези финансови активи, особено важно за нас стратегически е че, ние вярваме във вашата страна, която отбелязва значително икономическо развитие. Когато през 2009 набелязахме основните си пазари, България бе определена като приоритетно направление“, заяви Йохан Тейз. Той допълни, че с оглед на прогнозите за повишаване на БВП на страната с нива над средноевропейските, има благоприятни условия за икономическо развитие.

„С придобиването на ОББ ние правим голяма стъпка, както в сферата на банкирането, така и в областта на застраховането. Имаме голям пазарен дял и целта ни е да изградим застрахователен и банков бизнес по модела на нашата група“, допълни още той.

"Като трета по големина банка в България, ще се концентрираме върху множество продукти и ще разширим продуктовата си гама. Заедно със СИБАНК сме се концентрирали върху продължителен растеж. Възнамеряваме да развиваме процеса на разработка за тези нови продукти, които ще предложим след придобиването на ОББ, за да могат те да достигнат до още по-добра пазарна позиция", каза от своя страна Люк Хисенс.

„Първата част от процеса е да приключим сделката. Тепърва чакаме разрешение от няколко регулатора. В най-добрият случай очакваме да приключим цялата операция през май. Това означава, че това ще е моментът, в който можем да правим официални планове. Ще използваме времето дотогава и ще разработим планове за интеграция във всяко едно направление“, заяви Петър Андронов, добавяйки, че след сливането на ОББ и СИБАНК новата финансова институция ще стане лидер в България по брой клонове – до 500.  

Вижте повече във видеото: