В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Н. Василев: България e последна класа в Европа, eврозоната ще промени това

Николай Василев, бивш финансов министър, "В развитие", 17.05.2024

16:10 | 17 май 2024
Автор: Павел Велев

Ползите от влизане в еврозоната са огромни – във всички сфери. България в момента е последната класа в Европа. Западът ни възприема като част от периферията – близо до Африка и Азия, заяви Николай Василев, бивш финансов министър в интервю с редактора Росен Стойчев в предаването „В развитие“.

Добре е България да е част от банковия съюз, за да разчита на взаимна помощ от партньорите.

„Само 10% от ползите са икономическите ползи, които са повече инвестиции, повече търговия, туризъм. Това е очевидно и всички държави го признават (…) Стабилността и модерността е в западния свят, там където България иска да бъде“.

На въпроса може ли да се овладее практиката на натрупването на дълг Василев отговори, че няма икономическа политика, а популизъм и раздаване на пари. През всички тези години можеше и трябваше да има излишъци. Между 1997 г. и 2008 г. - за 11 години публичният дълг на България падна от 280% през февруари 1997 г. до 13% през 2008 г.

„Трябват съвсем различни бюджетни политики, трябва да говорим за бизнес, инвестиции, сделки, работни места“.

На въпроса защо страната има проблем с външните инвестиции Василев отговори, че това е следствие на хаос, липса на стабилност, програма и приоритети.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук