В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Реториката на Ердоган сочи едно, но действията му – съвсем друго

Тайфур Хюсеин, журналист, "В развитие", 14.05.2024

18:20 | 14 май 2024
Обновен: 18:20 | 14 май 2024
Автор: Павел Велев

Сближаването между Гърция и Турция необходимо в контекста на подкрепата, която Ердоган губи и икономическите проблеми. В лицето на съседите си – Гърция и България Турция има доверени партньори, които могат да спомогнат за развитието на икономическата ситуация. Прагматизмът е на преден план. Непризнаването на "Хамас" за терористична организация от страна на Ердоган е насочено към неговите избиратели, заяви журналистът Тайфур Хюсеин в предаването „В развитие“ с водеща Роселина Петкова.

Основното разминаване в интересите на страните бе по отношение на близкоизточния конфликт, но той не би трябвало да има влияние върху икономическите отношения на страните.

„Кириакос Мицотакис и турският президент Ердоган посочиха, че стокообменът от над 6 милиарда долара би трябвало да достигне 10 милиарда (…) Фактът, че гръцките туристи се увеличиха няколко пъти през последните няколко години, показва, че наистина това е политиката, която турските държавници трябва да водят“.

През последната една година се наблюдава затопляне на отношенията между Турция и Гърция. От друга страна, се наблюдава двуличие от страна на Ердоган – много бързо може да смени реториката си както във вътрешен, така и във външнополитически план.

Относно резултатите на изборите в Турция експертът коментира, че за първи път откакто Ердоган управлява страната – от 20 години насам, неговата партия стана втора политическа сила. Републиканската партия спечели местните избори с убедителна победа. Политическото говорене е едно, но неговите политически действия са съвсем други. Това, че не признава "Хамас" за терористична организация е за вътрешната политика.

„Немалко на брой анализатори посочиха освен икономическата криза в страната и това, че Ердоган не направи нищо относно израелските военни операции в Газа (…) Един политик като Ердоган, който е прагматик, е решен на всичко само и само да спечели изборите“.

Във външнополитически план експертът коментира, че при Ердоган нещата се решават на момента – когато сметне, че това е добре за неговата лична политическа кариера.

„Той не е стратег, който е специалист във външната политика и не си дава сметка по какъв начин трябва да действа“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук