В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фитнес и уелнес пазарът в България скоро ще се пренасити

Лазар Радков във В развитие, 28.12.2016

13:52 | 28 декември 2016
Автор: Кирил Петков
Лазар Радков основател на Live to Lift. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лазар Радков основател на Live to Lift. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Скоро пазарът на фитнес и уелнес услуги ще се пренасити и тогава ще се отсеят некачествените услуги. Това каза Лазар Радков основател на Live to Lift в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "В момента сме на 20-30 години след американския пазар. Тук избухва персоналното трениране, а там залязва и се ражда полуперсоналните и групови тренировки".

"Хората се сещат за здравето си в ключови моменти - че трябва да се пазим от надебеляване се между Коледа и Нова година. Истината е, че се надебелява между Нова година и Коледа". 

Самосъзнанието на средностатистическия българин по отношение на неговото здраве, кондиция и цялостна физическа култура не е от най-високите, каза Радков. "Според изследване, проведено през 2014, 78% от българите заявяват, че през последните три месеца не са практикували никакъв спорт, докато в Западните общества 80-90% са активните хора".

"През последните години има някакъв проблясък на подобрение, но цялостна промяна няма. България е на първо място в Европа по пушачи, а делът на хората с наднормено тегло се увеличава. Отговорността да спортуваш и да се храниш добре е въпрос на лична отговорност". 

При хората с финансово ниво над средното все повече осъзнават, че тяхното здраве е техен капитал, допълни гостът. Той цитира изследване на Националния институт по здравеопазване в САЩ, според което за 100 долара, които човек инвестира за своето здраве и кондиция, му се възвръщат 136 долара под формата на повишена работоспособност, по малко болнични и разходи за лекарства. 

Гостът коментира и компенсаторните механизми на българина, който чете все повече книги за това как да поддържа своето здраве и да бъде активен, докато в същото време спортува все по-малко. 

Вижте целия коментар: