В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как повишението на лихвите от Фед ще засегне американските длъжници

Потребителският дълг в САЩ следва възходящ тренд от началото на 90-те

14:22 | 27 декември 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Разходите по обслужването на дълга на едно домакинство в САЩ възлизат средно на около $133 хил. към края на третото тримесечие на 2016. Това показва годишното изследване за потребителския дълг на домакинствата в САЩ, изготвено от консултантската компания Nerdwallet. 

Графика 1. Общи разходи по обслужване на кредит средно на домакинство в САЩ. Източник: Bloomberg

Да живееш на кредит или да спестяваш и плануваш инвестиции си в дългосрочен план? Фундаментално погледнато отговорът е ясен, но дали успява да намери място в контекста на настоящата среда на ниски лихви в световен мащаб - една среда, в която спестителите биват наказвани от политиката на централните банки, а кредитополучателите - насърчавани да заемат лесно кредити, да потребяват и бъдат двигател на икономическия растеж.

Как обаче ще бъдат засегнати американските длъжници от повишението на лихвените проценти от Фед? 

Според оценки на кредитната агенция TransUnion 92 млн. американци ще бъдат засегнати във връзка с обслужването на задълженията си в резултат на 0,25% повишение на лихвения процент от Фед. 

Графика 2. Дял на потребителите, чиито разходи по обслужване на дълг ще се оскъпят в резултат на повишение на лихвените проценти. Източник: Bloomberg

Вижте повече във видеото: