В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Валери Петров, Eleven Capital: През 2025 г. очакваме по-сериозни положителни тенденции на М&А пазара

Валери Петров, председател на СД на Eleven Capital и партньор в Eleven Ventures, "В развитие", 13.04.2024 г.

16:49 | 13 февруари 2024
Обновен: 07:50 | 14 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

В Югоизточна Европа има изключително голям брой талантливи предприемачи с интересни проекти, които заслужават да бъдат подкрепени. Програмата Eleven Alpha за стартъпи в най-ранен етап на развитие беше много успешна в първото си издание, а преди седмица започна и второто, като вярвам, че тя ще стане традиционна в бъдеще. Това каза Валери Петров, председател на СД на Eleven Capital и партньор в Eleven Ventures, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

В рамките на три месеца избраните участници в програмата Eleven Alpha на Еleven Ventures ще получат финансиране в размер на 300 хил. евро, индивидуален план за растеж, както и опит от партньорите във фонда и тяхната екосистема от контакти, срещу 10% дял в компанията.

"Много често понятие като product/market fit не е сред приоритетите на предприемачите, защото те идват от технологичната сфера с идеята, че развиват конкретен продукт и вярват, че този продукт е най-добрият в света. В процеса на програмата се опитваме да им покажем, особено в началния етап Discover, че трябва да се убедят самите те, че този продукт отговаря на изискванията на клиентите, трябва да разговарят много с клиентите, да получат обратна връзка, да са сигурни, че решават проблема, който те си мислят, че решават."

Кандидатстването за участие е отворено до 7 март, а самата програма ще стартира през май. Процесът беше отворен преди седмица и вече са кандидатствали повече от 180 компании, каза Петров.

"Ще продължим програмата по начина от миналата година. Резултатът беше много добър - кандидатстваха повече от 450 компании от цяла Югоизточна Европа, от които селектирахме четири проекта. Конкуренцията е много голяма; стремежът на програмата е да привлечем едни от най-динамичните, най-смелите и най-иновативните предприемачи от целия регион."

Програмата е отворена за всички стартъпи в много ранен етап на развитие, като предпочитаме да са в основните ни вертикали - финтех, технологични решения в здравеопазването, работата и екологично производство на храни, каза Петров.

В година, в която оценките и парите за стартъпи намаляват, фондът запазва финансовите си условия. Политиката ни е да сме много приятелски ориентирани към предприемачите, а и оценките на компаниите в най-ранен етап не са паднали толкова много, обясни Петров.

"Това е едно партньорство. Взаимно си помагаме и искаме от самото начало те да не се чувстват ощетени, а напротив, да усетят нашия гръб във всяко едно отношение."

Оценките на такъв ранен етап не са толкова важни за бъдещето на компанията, колкото екипът и идеята зад продукта и пазара, така че бизнесът бързо да достигне други нива, коментира Петров и даде за пример как един от стартъпите в първата програма е увеличил клиентите си седем пъти за една година, а приходите на друг вече са се повишили над десет пъти.

Заради ниските оценки през последната година и забавения М&A и IPO пазар, фондовете не бързат да излизат от подкрепяните от тях компании. Това създава ликвиден проблем за фондовете и инвеститорите, каза Петров.

"Повечето анализатори казват, че най-вероятно във втората половина на тази година ще се забележат първите сигнали, че пазарът се променя в някаква посока. За това имат значение и лихвите - ако започне намаляване на лихвите след юни, това ще създаде по-позитивно настроение и на частните пазари и да забележим първите положителни знаци може би във втората или трета четвърт на годината. Реално, по-скоро следващата година трябва да очакваме  по-сериозни положителни тенденции на пазара."

Има ли развит вторичен пазар за дялове в стартъпи в региона и повече за програмата Eleven Alpha може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.