В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще запомним 2023 г. с рекордните фалити в бизнеса

Пламен Димитров, управител на Кофас България, „В развитие“, 08.02.2024 г.

17:24 | 8 февруари 2024
Обновен: 17:42 | 9 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

2023 г. се оказа по-добра от очакваното, но същевременно с това ръстът на БВП беше по-нисък отколкото през 2022 г. Камшичният удар от много високи лихви и грантовете от държавата показа един огромен ръст на фалитите на компаниите по света. Нещо, което запомнихме за изминалата година, са рекордните фалити. В САЩ са на рекордни нива от 2010 г., а в Европа от 2015 г. За България 2023 г. беше по-лоша от очакваното и не беше двигател на Централна и Източна Европа, където Кофас счита, че първенец се очертава Румъния. Там се очаква ръст на БВП от около 4%, докато в България е над два пъти по-нисък. Това заяви Пламен Димитров, управител на Кофас България в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Евтините пари, които дойдоха с Covid заедно с парите от държавата, сформираха компании, които на пръв поглед са много красиви, но когато се вгледате, виждате зависимост от държавни грантове и от ниски лихви до такава степен, че собствениците на тези компании разглеждаха привлечения капитал като част от собствения капитал. Това обаче не е дългосрочно - моментът, в който лихвите се вдигнат, тези компании вече изглеждат по по-различен начин. Голяма част от фалитите се случиха заради тези причини, коментира Димитров.

По отношение на перспективите пред глобалната икономика според прогнозите на Кофас 2024 г. ще бъде с по-нисък ръст (2,2%) в световен мащаб от 2023 г. Ще бъде воден предимно от развиващите се икономики в Югоизточна Азия. Китай върви с изпреварващи темпове, но считаме, че няма да се развие с процента на БВП колкото беше през 2023 г. и ще бъде със забавено развитие през тази година, посочи Димитров.

„Всяка една промяна в Китай се отразява ясно и при нас – това се наблюдаваше в сериозен мащаб по време на Covid. Това, което следим в момента, е пътя на стоките между Азия и Европа и конфликтът в Червено море, който възпрепятства пътуването на контейнерите. Забавянето на транспорта на стоките оскъпява продукта, който идва при нас в магазина. Този конфликт пряко се отразява на нашите джобове и влияе с обратни трендове на инфлацията.“

Приземяването на икономиката на САЩ беше меко и продължава да бъде такова – не се очакват големи сътресения. Поглеждайки по-глобално обаче, една изборна година за цял свят, ще бъде наистина година на несигурност. Ако трябва да характеризираме изборите от гледна точка на бизнеса, това е несигурност. Сигурен съм, че бизнесмените по цял свят предпочитат познатото зло, отколкото непознатото добро, когато става въпрос за политици, смята Димитров.

„В момента се вижда ясно движение на държавно ниво – включително и в Европа – на преместване надясно, което променя и настроенията в определени общества, а това рефлектира върху бизнеса.“

Според Димитров има риск от рецесия в Европа, защото Германия ще завърши 2023 г. като ръст на БВП под нулата. Нашият основен пазар е в Германия, а те имат проблем именно с потреблението. Техните компании са в ужасна ситуация, в която са притиснати от цените на суровини и материали, има вяло търсене на тяхната продукция и едновременно с това Зелената сделка ги натиска. Ние трябва да вървим към озеленяване на световната икономика, но ако го прави само Германия се оказва, че нейните компании са в много неизгодна позиция спрямо тези в САЩ и Китай.

 „За да се подготвят българските бизнеси за несигурната среда, трябва да използват услуги на професионалисти, които да изчисляват рисковете от несъстоятелност от техните контрагенти в България и по света и от политическите сътресения, докато се съсредоточават върху бизнеса си и доставките. Икономиката не е пред срутване, но не се движи с темповете, които ни се иска.“

В България в секторите на транспорта и строителството продължават да бъдат с най-голям риск и от естествени фалити, и от измами.

Във връзка със затягането на паричните политики от страна на водещите централни банки Димитров заяви, че се вижда накъде отива посоката на инфлацията, но това ще бъдат най-трудните километри и ще изискват най-много от нас. В това отношение очакванията на пазарите за между 4 и 6 понижения на лихвите са прекалени, докато Димитров ги вижда наполовина.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.