В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Milara инвестира $22 милиона в завод за електромобили в Тракия икономическа зона

Красимир Петков, главен изпълнителен директор на Milara International, във "В развитие" 02.02.2024 г.

17:05 | 2 февруари 2024
Обновен: 08:41 | 5 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Milara International подготвя нов завод в Тракия икономическа зона с инвестиция за 22 милиона долара. Във фабриката ще се произвеждат електромобили и по-специално малки товарни превозни средства с алтернативно задвижване. Идеята е произведените автомобили да се използват с логистична цел. Това коментира Красимир Петков, главен изпълнителен директор на Milara International, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Амбицията е до средата на годината компанията да има капацитета за производство на до 10 000 автомобила. Инвестицията около разработката на превозните средства възлиза на 60 милиона долара, като основните пазари, към които се насочва продукцията на компанията, са Израел, Франция, Италия, Германия и САЩ. България обаче не изпада от фокуса на продажбите. Някои общини в страната са закупили произведени от Milara електрически камиончета отново с логистични цели и за превози.

Milara International е компания, фокусирана върху разработката на роботи и развива дейност в областта на комплексна роботизация. През годините се захваща с производство на военни роботи, а основният бизнес е насочен в разработването на техника, нужна на полупроводниковата индустрия, уточни изпълнителният директор на компанията. Сега Milara започва да произвежда електрически малки камиони, целящи да превозват стоки и товари по екологичен начин.

Изработката на автомобила е направена от български инженери, които имат изключителен талант и въображение, каза гостът.

Сега компанията влага средства в новия си завод в Тракия икономическа зона край Пловдив, като се очаква той да бъде готов до април тази година.

Специално в Калифорния има изключителен интерес към продуктите, които се използват като училищни автобуси. Автомобилите са одобрени за всички училища в щата. Компанията стартира работа в Бостън, Масачузетс, но по-късно установява дейност и в България.

„Това което ще се случи в Европа – енергийно почистване, въглерод неутрални производства и производства на енергия по начин, който да е чист, това неминуемо ще се случи. Защо (инвестираме – бел.ред) в България? Не е само сантиментът, а е защото България е на много хубаво място. Всички започнахме да разбираме, че в Европа ще се случат неща, които са неминуеми: например аз знам, че във семикондуктурната (полупроводниковата- бел.ред) индустрия Европа ще похарчи около 300 милиарда, а ние имаме какво да предложим – защо да не го прилагаме от България?“

Една от целите на ръководството на Milara е в страната ни да се създаде затворена екосистема в областта на електромобилността, като образованието е ключова опорна точка в постигането на тази амбиция. В Пловдив компанията открива лаборатория по роботизация във филиала на Техническия университет, като гостът заяви, че класът по мехатроника в града е най-добрият в областта си в България. В професионални училища в града също се внедряват специалности, свързани с електромобилите.

Тракия икономическа зона помага значително за развитието на бизнес средата и иновациите в Пловдив, както и за развиването на нови технологии и дейности, свързани с бъдещето на човечеството, допълни събеседникът. Гостът даде пример с Ирландия като страна, от която много млади хора са си тръгнали, преследвайки висококачествено образование и развитие. Но и като страна, която успява да си върне кадрите, като им предоставя условия за развитие.

„Аз смятам, че в България неминуемо ще се случи нещо такова. Всички тези, които са излезли навън, защото те са много, изключително умни хора, които работят в много известни компании в света и добиват много опит. В момента, в който се създаде по-добри условия за бизнеса или инфраструктура за бизнеса в България, много голяма част от тези хора ще започнат да се връщат обратно.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.