В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Германска компания ще инвестира впечатляваща сума в Тракия икономическа зона

Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, "В развитие" 28.09.2023

17:30 | 28 септември 2023
Обновен: 17:40 | 28 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Тракия икономическа зона е започнала работа по производството на биометан и водород, за захранване на производството. В зоната работят и инвестират множество високотехнологични чуждестранни компании и се очаква впечатляваща инвестиция, това коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, в ефира на "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Тракия икономическа зона е първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа. Немската икономическа медия Handelsblatt на първа страница отбелязва, че Тракия икономическа зона успява да привлече немски фирми и дава платформа за доброто представителство на немски фирми у нас. А Берлинският ежедневник Tagesspiegel сравнява Пловдив с „новия Пекин“, разказа Панчев.

Преди 5 години зоната приема стратегията си за въглеродна неутралност. Тогава те не са уверени, че производството на възобновяема и чиста енергия ще са водещите проекти в зоната, но в момента добрите резултати са факт, заяви гостът. Секторът на чистата и възобновяемата енергия привлича голям брой инвеститори в района, допълни той.

В зоната се развиват редица нови проекти, един от които е за производството на “е-bike” (електрически велосипеди) от българска компания. Производството на превозни средства задвижвани от възобновяеми източници е силно застъпено в региона.

Една от най-умните фабрики на Schneider Electric е разположена в зоната, заяви Панчев. Те продължават с нов високотехнологичен проект, информацията около който е конфиденциална, допълни той. Но разкри, че

„Размерът на инвестицията е доста впечатляващ; Очаквайте една добра новина“.

Той обясни, че това не са просто инвестирани средства в нов завод, а това са нови технологии и висококвалифицирани работни места.

Относно инвестициите в сектора Панчев каза, че техният размер трябва да се „съобразява“, че това е ново производство и ще изисква квалифицирана работна ръка. 

„Все повече бизнесът е активен и все по-добре работи с българските висшите учебни заведения. Ако преди 10 г. констатирахме, че тази връзка (между бизнес и учебни заведения) е много слаба или почти не съществува, в момента имаме съвсем различно състояние на тези взаимоотношения.“

Работата трябва да продължи със сътрудничество с държавата, докато професионалното образование не стане приоритет и да за държавата, няма как да се осигурят нужните кадри за индустрията. Панчев очаква добро сътрудничество с всички институции на централно и местно ниво.

Индустрията предлага добро заплащане на желаещите квалифицирани кадри, тя трябва да се представи като желана дестинация за кариерно развитие в очите на децата, които избират кариерен път и родителите им, обясни гостът. Той допълни, че имаме младо поколение, което допринася за развитието на индустрията.

Компаниите в зоната искат да използват възобновяема енергия на добри пазарни цени. Не малко инвеститори „поглеждат“ вече към водород, сподели Панчев. За това икономическата зона са завършили първите технически проекти за производството на биометан и водород с партньорство със Ситигаз. Това е козът, на който ще разчитат за привличане на инвестиции и развитието на зоната.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.