Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тракия икономическа зона ще се превърне в еко-индустриален парк

Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", Бизнес старт, 30.07.2020

10:08 | 30 юли 2020
Обновен: 12:37 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Съвсем скоро ще обявим превръщането на “Тракия икономическа зона” в еко-индустриален парк. Идеята не е нова, работим по нея вече една година - във взаимодействие с организацията на ООН за индустрия. Това обяви Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Законът за индустриалните паркове, приет преди дни от правителството, ще насърчи създаването на еко-индустриални паркове", обясни още той.

Панчев изрази очаквания промяната да привлече инвеститори, които залагат на екологичните принципи при бъдещото си индустриално развитие. От разговора стана ясно, че Зелената сделка и зелените политики в Европа също са двигателят зад тази трансформация. 

По думите на госта, освен европейски инвеститори, мерките са насочени и за привличане на български инвеститори, особено от малкия и среден бизнес. 

Панчев посочи, че “Тракия икономическа зона” вече води преговори с шведска организация, в която участват няколко компании, имащи изключително високотехнологични производства с висока добавена стойност. Той отбеляза, че страната ни може да се възползва от желанието за съкращаване на веригите на доставка след пандемията, но процесът няма да бъде бърз, тъй като много от инвестиционните решения за следващите 2-3 години вече са взети. 

По отношение на проектозакона за индустриалните паркове на правителството Панчев посочи, че се цели привличането на максимален брой инвеститори в индустриалните паркове. 

“Държавата ще помогне за по-бързите процедури за създаване на нови индустриални паркове. В закона ще намерят възможности за разширения и съществуващите”. 

“Основните стимули в тази посока са съкращаване на процедурите, предоставяне на възможност на общините да подкрепят такива проекти, включително чрез намаляване на местните данъци”, каза още Панчев. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук