Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В Община Куклен няма безработица благодарение на Тракия икономическа зона

Мария Белчева, кмет на Община Куклен, “Бизнес старт”, 12.10.2021

11:49 | 12 октомври 2021
Обновен: 15:02 | 12 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Независимо дали общините са малки или големи, трудностите са едни и същи. Последните месеци повечето общини не спряха да функционират. Covid-кризата ги направи по-гъвкави и мобилни, но все повече задължения се прехвърлиха от държавата към общините, без да е гарантирано необходимото финансиране. Това заяви Мария Белчева, кмет на Община Куклен в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Община Куклен е с население по-малко от 7000 души като включва и туристическа зона, която трябва да се разработи. Друго предимство е, че е в близост до Пловдив и Асеновград. Територията на Община Куклен е част от Тракия икономическа зона. В индустриална зона “Куклен” функционират 8 предприятия като “КЦМ 2000 АД” е структурно-определящо за българската икономика. Това се отразява добре в много аспекти на общината, а в самите предприятията са наети 3000 души.

"Грижим се за фирмите си така, както се грижим за гражданите си. Те са част от нас и сме взаимносвързани.”

През лятото комбинатът за цветни метали реагира на високата цена на тока и спира производството си. Гостът споделя, че дейността му не се е нормализирала и това е сфера, където държавата трябва да вземе решение за фирмите и предприятията, които работят. В момента Тракия икономическа зона очаква нов инвеститор, свързан с производство на електромобили. По въпросите със зелената сделка - разговарят с представителни предприятия, които работят с по-ниски емисии на замърсяване. През годините е имало инициативи, в които общината е спирала, дейността на фирми, защото са смятали, че няма да се отрази добре на здравето на гражданите, както и на чистотата на въздуха.

Гостът допълва, че местните хора се задържат и близо 1000 работни места са били открити за последните години.

“Няма безработица и има проблем с недостига на работна ръка, което е добре.”

 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.