Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Може ли моделът на Тракия икономическа зона да се използва в Северна България?

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ, "Бизнес старт", 21.09.2021 г.

12:29 | 21 септември 2021
Обновен: 12:29 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Икономическото възстановяване, зеленият преход и децентрализацията са били основните теми на годишната среща на Националното сдружение на общините в Албена. Били са объждани партньорства за развитие и инвестиции и начини за подпомагане на икономическата трансформация на страната, разказа Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Средствата по Плана за възстановяване могат да подпомогнат модернизирането на икономиката чрез изнвестиции в интелигентни производства, дигитализация, зелени решения. За общините планът е много важен, тъй като със своята инфраструктура те ще бъдат бенефициенти на почти половината средства по него" в здравния, образователния и социалния сектор, напомни Георгиева. 

Общините са обявени като основен бенефициент на средствата за създаване на нови икономически зони и ще са първите, които ще започнат да работят с конкретни проекти, след внасянето на националния план в Брюксел.

"Много общини в страната отдавна и без каквато и да е особени стимули работят и привличат инвеститори", каза Георгиева.

На срещата е имало е обмяна на опит как общини могат да се брандират като инвестиционни центрове, каза Георгиева и даде за пример Тракия икономическа зона.

"Тя се развива в много добра кординация между бизнеса и девет общини (Пловдив, Родопи, Марица, Куклен, Първомай, Садово, Чирпан) и искаме този модел да бъде "продаден" на други места в страната. Община Русе е сключила меморандум с Тракия икономическа зона и започва изнасяне на тяхното ноу-хау в Северна България", каза Георгиева.

Като друг успешен пример за инвестиции Георгиева посочи община Летница, която е привлякла една от най-големите български фирми. "Една малка община с много добро и бързо административно обслужване може да привлече голям инвеститор въпреки ограничената законова рамка."

Има и примери как общини работят съвместно за създаване на нова инвестиционна дестинация, като обединението на Сливен, Ямбол и Тунджа.

Има голям интерес сред кметовете за новите зелени политики и решения за градската среда. "Местните власти са готови за този нов подход за създаване на интегрирани проекти както за обновяването на градската среда и подобряването на качеството на живот, така и за партньорствата с бизнеса."

Подобни решения не зависят от размера на общините, каза Георгива и даде за пример плановете на Тракия икономическа зона за преминаване към въглеродна неутралност и община Белене, която използва водородна инсталация за отопляване на своята сграда.

Запитана за децентрализацията на регионите, Георгиева напомни, че това е тема за сдружението от самото му създаване. "Беше възстановена работата на съвета по децентрализация, но все още не сме стиганли до очакваните резултати - част от преките данъци да остават на място в общините. Всички кметове считат, че сега е изключително подходящ момент да се говори и работи по темата."

Ако 2% от подоходния данък остава там, където е произведен, това ще подобри финансовото състояние на общините - тази по-голяма самостоятелност ще освободи държавата от грижите за множество процеси, каза Георгиева. "Общините ще могат да решават проблемите там, където възникват."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.