Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как се прави публична компания за 1 милиард в България?

Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на „Шелли Груп“ (Shelly Group), „Бизнес старт“, 1.02.2024 г.

18:30 | 1 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

„Стартирахме всичко като игра, а не като бизнес проект за милиардна компания. Идеята ни беше да видим дали всеки потребител може да си автоматизира дома на много добра цена. Ние харесваме иновациите – с това сме родени и това обичаме да правим.“ Това сподели Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на „Шелли груп“ (Shelly Group), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Преди дни дружеството достигна пазарна капитализация от 1 милиард лева, след като акциите му продължиха възходящия тренд на Българската фондова борса. На 1 февруари 2024 г. борсовата сесия затвори при цена от 58,2 лв. за акция, което прави 1,050 млрд. лв. пазарна капитализация.

С успехите идва отговорността

По пътя разбрахме, че най-важно е да продължаваме да мислим за потребителя, а не за пазарната оценка. Тя идва после. Постигнахме го, страхотно е, но за нас това е отговорност, призна Димитров.

„Ние сме преди всичко инженерингова, иновативна компания. Когато видиш тази оценка от 1 милиард, това е донякъде притеснително, защото отговорността, която носим в момента, е много по-голяма, отколкото преди няколко години.“

Винаги сме се старали да създадем нови, интересни продукти, да имаме приходи и печалба, с която не само да раздаваме дивиденти, но и заплати, с които нашите служители да бъдат доволни, добави той.

Ползите да си публична компания?

„Шелли Груп“ (със старо име „Алтерко“) се листна на Българската фондова борса през 2016 г., когато направи увеличение на капитала чрез IPO (първично публично предлагане). Дружеството набра 2,175 млн. лв. свеж капитал, като пласира всички предложени 1,5 млн. ценни книжа при цена от 1,45 лв. за акция. През 2021 г. дружеството направи двойно листване на Франкфуртската фондова борса.

Ползите от това да си публична компания са видимата оценка и доверието на партньорите. Вдигайки нивото, предлагайки повече и по-мащабни решения, тази публичност започва да влияе положително върху самите ни бизнес практики и върху доверието на клиентите, с които работим, каза Димитър Димитров.

„Публичният статут ни помага да бъдем по-целенасочени и по-фокусирани, както и подобрява вътрешната отчетност, вътрешните правила (норми) и процеси.“

Пробивът на международните пазари

Особеното при нас е, че ние се насочихме директно към крайния потребител в чужбина. Доста компании първоначално търсят партньорства с големи, наложени компании на място, които да ги разпространяват. Те обаче не разбират, че за едни компании в Германия, например, България е малка държава, която не е известна с пробивните си технологии. Там са залети отвсякъде с предложения за партньорство и са много селективни. По-скоро е въпрос на късмет и сериозни връзки да пробиеш. А едно е да пробиеш, друго е да ги накараш да работят с теб, разказа събеседникът.

„Ние се насочихме директно към крайния потребител – чрез онлайн и други канали, без никакви партньорства. Те дойдоха после, след като крайните потребители започнаха да питат за нас в магазините и в другите обекти за продажба на умни електроуреди. Тогава големите партньори дойдоха и ни обърнаха внимание. Това е разликата и една от причините за нашия успех.“

Съветът към предприемачите

На стартиращите предприемачи ще кажа, че трябва да бъдат готови за много работа и никога да не мислят напред за трудностите, които ще срещнат, защото това ще ги спре. Проблемите така или иначе ще дойдат. Ако тръгнат да анализират хипотетичните проблеми на един бизнес в началото, по-добре да не започват. Човек не трябва да гледа толкова далеч в бъдещето. Хоризонтът трябва да е в рамките на една година, защото светът се променя много бързо, сподели Димитър Димитров.

Какво има в ДНК-то на компанията?

„ДНК-то на „Шелли Груп“ е съставено от „geek-ове“ – от хора, които обичат да създават технологии, да работят и това им харесва. Често срещам колеги в офиса, на които сме дали по-дълга за изпълнение задача и те ми казват: „Дай ми нещо ново, искам да създам нещо!“ Това е нашето ДНК – създаването на нови продукти“, каза гостът.

Бъдещето на „Шелли Груп“

Ние в момента от създател и производител на устройства за автоматизация за дома постепенно се превръщаме в технологичен доставчик. Това става чрез нашия чип, чрез нашите модули, чрез това, което целим – да доставяме тази технология на други производители. И след 3-5 години виждам компанията позиционирана като технологичен лидер, който създава иновации, добави Димитър Димитров.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.