В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бизнесът вече наема студенти след първи курс и ги обучава в своята корпоративна култура

Юлияна Георгиева, директор маркетинг, комуникация и Център за кариерно развитие във ВУЗФ, 17.01.2024

19:00 | 17 януари 2024
Автор: Галина Маринова

За българските университети директната връзката между образованието и бизнеса става все по-предпочитан подход за реализация на студентите. В тази връзка обучаващи се от ВУЗФ посетиха студиата на Bloomberg TV Bulgaria, за да се запознаят от първо лице с телевизионната продукция. Подобна колаборация отваря вратите пред кариерното развитие на студентите. Това коментира Юлияна Георгиева, директор маркетинг, комуникация и център за кариерно развитие на ВУЗФ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Истината е, че бизнесът има нужда от подобен тип колаборации с университетите, защото това е най-директната връзка за тях да намерят кадри. Висшето училище за застраховане и финанси работи от много години с различните направления, в които създаваме студeнти. Това са банки, застрахователни дружества. Тази колаборация още след първи курс със стажантски програми е най-пряката директна връзка, за да може самият студент да се ориентира допълнително и да се насочи към желаната професия“.

Университетът работи с едни от най-големите организации в България. Виждаме като тенденции, че преди години очакваха от нас да им подаваме студенти завършили четвърти курс. Сега са готови да взимат студентите още в първи курс, за да могат да ги обучат в своята корпоративна култура и това което се случва при тях, каза гостенката. "Тази връзка с бизнеса стана много лесна за нас и успешно реализираме своите студенти. Резултатите, които постигаме са много висока реализируемост при студентите“.

„Много от добрите практики вече се случват в България. Българските университети и в частност нашия университет, работи съществено в тази посока. Ние работим директно с бизнеса. Реално бизнесът ни подава нови тенденции, които ние адаптираме в нашите програми. Може би единствено трябва да се помисли за бизнес инкубатори. Това са инкубатори, които да създават иновации. Студентите да бъдат интегрирани в целия процес на създаване на новото. Ние очакваме това от нашите студенти, защото те са бъдещето и ще развиват професиите, които избират“.

Тенденциите в образованието обаче непрекъснато се променят, което оказва ефект и за бизнеса, допълни събеседничката. “Не можем да затваряме очите си, ако говорим за изкуствен интелект най-вече. Много сериозно това започна да навлиза. Мога да направя един паралел. Преди няколко месеца, да кажем миналата година през април, започна да се говори за Chat GTP. Днес вече е интегриран навсякъде. Университетите не могат да останат дистанцирани. Това което могат да направят е да помогнат на студентите да се интегрират в тази нова среда, в която ще трябва професионално да се интегрират. Те не бива да се страхуват от тези иновации, защото те могат само да помогнат“.

Изкуственият интелект вероятно ще промени много професии, част от тях може да отпаднат. Това обаче не означава, че няма да има нужда от човешкия потенциал, смята експертът.

„Ние сме там, за да развием тези студнети и да ги направим адаптивни към тези промени. Те трябва да използват всичко научено от нас и най-вече създаването на нови компетенции и адаптивност, което да ги направи все по-успешни кадри“.

Опасенията относно изкуственият интелект продължават да се дискутират от представителите на всички поколения.

„Не знам, дали студентите се притесняват повече или хората от по-различни поколения. Не трябва да се притесняват и страхуват. Да, аз смятам, че трябва да има регулации. Но изкуственият интелект може да бъде в помощ на тях. Това е нашата роля. Да им помогнем да го използват, а не да се страхуват от него. Светът, в който живеем предразполага към подобен тип иновации. Ние не бива да бягаме от това. Истината е, че това разбиране на дигитализацията не трябва да се случва в университетите. Трябва да започне по-рано в училищата. Това, което правим във ВУЗФ е да работим с учители в тази насока, за да създават нови тенденции и нови модели за учене от учениците, които после да станат наши студенти. Ние не можем да работим самосиндикално в тази насока“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.