Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Заводи с термопомпи – пътят към въглеродна неутралност на „Тракия икономическа зона“

Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, в "Бизнес старт" 12.12.2023 г.

13:28 | 12 декември 2023
Обновен: 15:31 | 13 декември 2023
Автор: Антон Груев

България за първи път е имала павилион по време на COP28 и той е предизвикал огромен интерес от международни инвеститори, които не просто са знаели за проектите в България, а са посочили "Тракия икономическа зона" като такъв, който решава проблеми свързани с климата на национално ниво. Това коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Преди броени дни Schneider Electric откри първата термопомпа в промишлено предприятие в цялата си система, не само в България, каза той.

„Говорим за всички заводи на компанията по света - за първи път това се направи в България и е голямо признание за пътя, по който се развиваме.“

Инж. Панчев посочи, че в инвестицията, която компанията планира за следващата година отново се предвижда възобновяема енергия.

На въпрос относно прехода на България и Тракия икономическа зона към въглеродно неутрална икономика само енергия от ВЕИ ли включва, събеседникът посочи, че компаниите от зоната оптимизират и употребата на водата. Той каза, че в момента се използва питейна вода за промишлени и противопожарни нужди, но в следващите 5 години има планове това да се промени.

„Ще се използва вода, която не се оскъпява като се пречиства. Ще се рециклирана и дъждовна вода.... сега се проектира завод, в който водата ще се използва многократно.“

Обучението на кадри, които да подсигурят енергийния преход, също е изключително важна тема за "Тракия икономическа зона", каза събеседникът. Той допълни, че в обединение с над 20 компании се отделят значителен ресурс за професионално образование, както и за сътрудничество с университети. 

"На прага сме на първото много сериозно сътрудничество с 4 университета, което ще позволи на чуждестранен инвеститор да направи изследователския си център в индустриалната зона заедно с тези университети.

На въпрос как ще се отразят срещите и разговорите по време на конференцията на бизнеса у нас и въглеродния преход на "Тракия икономическа зона", събеседникът посочи, че това е новата конкурентоспособност на страната, което ще я направи и по-силна.

„Няма инвеститор в последните 3 години, който идва в България и не казва ясно, че иска да използва възобновяема енергия и да прилага технологии, които му позволяват да намали въглеродните емисии.“

Представянето на България е изключително и е доказателство колко много можем да постигнем, ако сме обединени, като на откриването на българския павилион са присъствали президентите на България, Полша, Армения, както и представител на Казахстан.

 

Част от проектите представени там са предизвикали огромен интерес, каза още инж. Панчев и спомена присъствието на Ендуросат, Дронамикс, Ники Мотърс, Аграрния университет в Пловдив, както и Военноморската академия, чиито кадри са ценени по целия свят.

Привлича ли "Тракия икономическа зона" научно-развойни и производствени центрове?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.