В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Лирата проби психологическото ниво от 30 за долар и ще продължи спада

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 12.01.2024 г.

14:23 | 12 януари 2024
Обновен: 14:27 | 12 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg

Турската лира удари ново рекордно дъно, като най-накрая премина психологически важното ниво от 30 за долар. Лирата се обезценява за 20-та поредна седмица и записа най-дългата седмична серия от загуби от юли. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

JPMorgan прогнозира, че лирата ще бъде 36 за долар до края на годината, стига да има доказателства, че инфлацията върви устойчиво надолу.

Borsa Istanbul се повиши с 3% тази седмица; банковият индекс се представя най-добре с ръст от 11,5%. Банковите акции се покачват през последните няколко месеца, подпомогнати от връщането на Турция към монетарната ортодоксалност.

Междувременно управителят на централната банка на Турция Гайе Еркан се срещна с инвеститори в Ню Йорк, опитвайки се да ги убеди да купят турски активи. Еркан каза на инвеститорите, че лихвените проценти са близки до нивата, необходими за установяване на курс на дезинфлация и цикълът на затягане ще бъде завършен възможно най-скоро.

Референтният лихвен процент в момента е 42,5%. Очаква се централната банка да затегне до 45% на следващото си заседание след няколко седмици.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.