В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Биткойн достигна ниво от $40,000 за първи път от май 2022 г.

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 04.12.2023 г.

15:20 | 4 декември 2023
Обновен: 12:27 | 5 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Биткойн премина нивото от 41 000 долара и достигна най-високата си стойност от април 2022 г. насам, продължавайки многомесечния си ръст заради очакванията за нови одобрения за борсово търгувани фондове в САЩ. Токенът поскъпна с цели 5,1%, за да достигне 41 746 долара, и беше съвсем близо до тази стойност към 6:30 ч. в понеделник в Лондон, като скокът му за 2023 г. достигна 152%. За последно биткойн е бил на такива нива през април 2022 г., преди срива на стабилната монета TerraUSD, който допринесе за разгром на цифровите активи с 2 трилиона долара. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Биткойн си върна нивото от 41 000 долара

По-малки токени като Ether и любимият на тълпата Dogecoin също се повишиха. Индексът на 100-те най-големи криптовалути добави повече от 4%.

Криптоиндустрията също така очаква резултата от заявленията на компании като BlackRock Inc. за стартиране на първите американски биткойн ETF. Bloomberg Intelligence очаква до януари една партида от тези продукти да получи одобрение от Комисията за ценни книжа и борси.

Годината на Биткойн е знаменателна

Скокът на биткойна през 2023 г. изпреварва активи като световните акции и златото. На пазара на деривати откритият интерес наскоро достигна забележителни нива на CME Group за фючърси върху биткойн и на платформата Deribit за опции върху най-известната криптовалута.

Държавните ценни книжа поевтиняха, а златото се понижи от най-високите си нива, тъй като пазарите намалиха част от движенията от петък, които не се съобразиха с напомнянето на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, че политиците не бързат да намаляват лихвените проценти.

Доходността се повиши при всички срокове на съкровищните облигации, като доходността на 10-годишните облигации се търгуваше около 4,23%. Държавните облигации на САЩ поскъпнаха в петък, тъй като суаповете предвиждаха намаляване на лихвите до май, дори след като Пауъл заяви, че централната банка е готова да продължи да повишава лихвите, ако е необходимо, като в същото време отбеляза, че политиката е „в доста рестриктивна територия“.

Намираме се в зона на несигурност“ с много икономически данни, които предстоят преди срещата на ФЕД следващата седмица, каза Том Лий, ръководител на отдел „Изследвания“ във Fundstrat, в бележка от неделя. „Пазарите може да се консолидират, но смятаме, че купуването на понижения преобладава и че декември е възходящ месец за американските акции“, добави той.

Междувременно златото се понижи от по-ранните си върхове в рамките на деня, като се търгуваше за около 2084 долара за тройунция и все още беше на път да достигне рекордна стойност.

Акциите в Азия бяха разнопосочни, като австралийските и корейските акции отбелязаха ръст, докато японските акции спаднаха. Фючърсите върху европейските акции останаха без промяна, а тези върху американските се понижиха. Акциите на Хонконг и континентален Китай бяха на заден план. Акциите на изпадналия в затруднение строителен предприемач China Evergrande Group обаче поскъпнаха с 22%, след като съдът в Хонконг отново отложи решението дали най-задлъжнелият строителен предприемач в света трябва да бъде ликвидиран.

Швейцарската инфлация неочаквано се забави до двегодишно дъно, което допълнително убеди служителите на Швейцарската национална банка да запазят разходите по заемите стабилни на заседанието си следващата седмица, се съобщава още в Терминала на Bloomberg. 

Потребителските цени се повишиха с 1,4% през ноември спрямо година по-рано, което е най-слабият ръст от октомври 2021 г. насам. Това е по-ниско от прогнозите на всички икономисти, включени в проучване на Bloomberg, които не предвиждаха промяна от 1,7%. Спадът се дължи на по-ниските разходи за хотели, пакетни почивки, горива и плодове и зеленчуци.

Основният показател, който изключва променливите елементи като енергия и храна, също се забави до 1,4%, съобщи швейцарската статистическа служба в понеделник.

Инфлацията в Швейцария се забавя до най-ниското си ниво от две години насам

Тъй като темпът на инфлация в Швейцария се задържа в целевия диапазон на централната банка между 0 и 2%, през септември Швейцарската национална банка (ШНБ) преустанови повишаването на лихвените проценти. Длъжностните лица, ръководени от президента Томас Джордан, внимателно подчертават, че може да се наложи по-строго затягане на мерките.

„Все още не можем да заявим, че инфлацията е напълно преодоляна“, каза Джордан в интервю за „Нойе Цюрхер Цайтунг“ в края на миналия месец. „Съществува голяма несигурност относно бъдещото развитие.“

SNB прогнозира, че инфлацията ще надхвърли целевия диапазон през цялата следваща година, което се дължи на по-високите разходи за електроенергия, наеми и обществен транспорт, съчетани с повишаване на данъка върху добавената стойност. Само цените на електроенергията ще се повишат средно с 18% през януари.

Въпреки това ръстът на потребителските цени в Швейцария остава по-нисък от този в много от развитите икономики, което показва как силната валута на страната я е предпазила от опустошителната инфлация в други страни.

Данните за еврозоната от миналата седмица показаха, че ръстът на цените там е спаднал до 2,4%. Въз основа на хармонизирания показател на Европейския съюз инфлацията в Швейцария през ноември възлиза на 1,6%.

Икономиката на Швейцария също се развива по-успешно от тази на съседните държави. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт нарасна с 0,3%, а според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през тази година той ще се увеличи с 0,8%. Това е повече от прогнозираните 0,6% за еврозоната, която се сви през трите месеца до септември.

Повече за водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.