В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Станимир Василев: Предприемачеството в България се развива по-бурно от Румъния и Гърция

Станимир Василев, съосновател на MFG Invest, "В развитие", 26.09.2023 г.

16:10 | 26 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Един ментор трябва да помогне на предприемача да намери своя собствен път за бъдещето на бизнеса си, а не да му задава някаква своя визия. Това коментира Станимир Василев, съосновател на MFG Invest и един от менторите в тазгодишното издание на Founders Today, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Менторството е задължаващо - като бъдеш ментор на някой, се очаква той да се развива добре; трябва да му кажеш нещо умно. По-трудната част е да се опиташ да намериш знанията, които са в самия него - истината, която кажеш на някой, не е неговата истина. Ако той сам достигне до определени изводи и намери пътя, по който да развие компанията си, това е най-добрият начин."

Това е един от начините да върна нещо на обществото след серията успешни стартъпи на MFG Invest, каза Василев. През 2022 г. компанията стана публична през BEAM пазара на БФБ и стартъпите в портфолиото се развиват "здравословно", коментира той.

"Имаме няколко компании, които са много добри. Нямаме цялостно излизане все още, така че ще стане ясно след време колко добри сме били в инвестициите."

В портфолиото на MFG Invest са компании като Еbag, Payhawk, Tiger Technology, Boleron, Hydrogenera, FindMeCure, Native Spaces.

Цялостната подготовка на MFG Invest за излизане на BEAM пазара е отнела шест месеца и са набрани 4 млн. лв., почти всички от които са отишли в стартиращи компании. Този пазар е полезен и за такива компании като нас, като осигурява и допълнителна прозрачност, каза Василев.

"Не може без пари да се прави нов бизнес - нямаш ли пари, какво ще решаваш?"

Предприемачеството в България се развива по-бурно от Румъния и Гърция, така че има достатъчно работещи фондове в системата, смята Василев. "Цялата екосистема се развива добре,.. за добрите компании пари се намират.

Шестимата победители на тазгодишното издание на Founders Today ще получат менторска сесия с успешни български предприемачи, които ще им предадат ценни съвети и знания, придобити благодарение на техния доказан и развит бизнес. Стартиращите компании победители ще спечелят реклама в каналите на Investor Media Group, един от тях ще получи участие в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Трудно ли се взима лиценз за застраховател, може ли да има голяма инвестиция в AI в региона може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.