В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Лирата продължи спада въпреки ново голямо увеличение на лихвата в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, 15.09.2023 г.

14:20 | 22 септември 2023
Обновен: 14:22 | 22 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Турската централна банка изпрати още едно силно послание към инвеститорите с още едно свръхвисоко увеличение на лихвените проценти.  Това коментира Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Този път повишението е от 500 базисни пункта, което довежда основния референтен процент до 30% в съответствие с оценките на икономистите.
Това е четвъртото поредно увеличения под управлението на гуверньора Гайе Еркан.

Все пак реалните лихви са дълбоко в отрицателна територия, като инфлацията е почти 60% и ще се ускори допълнително през следващите месеци. Финансовият министър Мехмет Шимшек каза на инвеститорите в Ню Йорк, че справянето с инфлацията е "приоритет номер едно".

Дори президентът Ердоган подкрепи необходимостта от затягане на паричната политика, въпреки годините през които обявяваше високите лихвени проценти за "майката на всяко зло".

Въпреки това лирата продължи спада си след повишаването на лихвените проценти в четвъртък - тя е надолу с 31% спрямо долара тази година, което е едно от най-зле представящите се сред валутите на развиващите се пазари.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.