В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бюджетът дава добра основа за присъединяване към еврозоната, но са ни нужни буфери

Доц. Джеймс Йоловски, доктор по икономика и преподавател във ВУЗФ, във "В развитие", 31.07.2023

17:15 | 31 юли 2023
Автор: Галина Маринова

Пътят, който се очертава е позитивен. Бюджетът е изграден около концепцията да спазим Маастрихтското правило, така че той дава добри основи да успеем да изпълним изискванията и да се присъединим към еврозоната. Това каза доц. Джеймс Йоловски, доктор по икономика и преподавател във ВУЗФ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"Единственият проблем, който виждам е, че тъй като планираме всичко "на ръба", има малка или не толкова малка вероятност накрая да не успеем. Знаете, че се прави една такава предварителна оценка, прави се последваща оценка. Тоест, ако просто сме си пожелали да имаме 3% дефицит, но накрая той не е толкова, това може би би ни спънало на финалната права за присъединяването към еврозоната". 

Дефицитът отговаря на критериите, каза все пак гостът. "И вярвам, че при едно добро управление на финансите бихме могли да направим всичко възможно да влезем в определените граници. Тоест, имаме едни непредвидими събития, в някаква степен - какво точно ще се случи с икономическото развитие, колко точно ще повлиявят тези мерки за подобряване на събираемостта". 

"Повече ме притеснява инфлацията. Виждаме едно забавяне при инфлацията, но това забавяне се наблюдава извън България. Все пак знаете, че имаме държави, които са своеобразен бенчмарк, с които се съизмерваме. Така че може би трябваше да се опитаме да използваме бюджета и като един инструмент за овладяване на инфлацията".

Бюджетът може да окаже и проинфлационно влияние при генерирането на дефицити и повишаването на текущите разходи, каза Йоловски. 

Ако числата в разходната част се реализират по начининът, по който са заложени, се вместваме в 3-те процента, но не това трябва да бъде нашата цел (не точно сега, но по принцип), каза още събеседникът. По думите му трябва да се цели балансиран бюджет. Проблем е, когато се планират държавните финанси "съвсем на границата", защото трябва да има възможност за реакция на неблагоприятни фактори, които изобилстват в съвременния свят. 

Голям проблем за бюджета е намаляването на буферите, които още повече намаляват сега, с прекроената версия на бюджета. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.