В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България изнася етерични масла за около $200 млн. годишно

Тодор Янев, член на УС на Сдружение "Дестилирано в България", "В развитие"

15:00 | 11 юли 2023
Обновен: 15:38 | 11 юли 2023
Автор: Михаела Кирилова

Съветът на ЕС прие позицията на България, Словакия, Литва, Франция и Испания относно преразглеждането на регулациите за етеричните масла. Предстоят преговори с европейския парламент за договаряне на финалния текст на регламента. Решението на съвета е една първа крачка към постигане на крайната цел, а именно етеричните маслени култури да не бъдат под наблюдението на регламент, чиято цел е да разглежда най-вече химикали. Това коментира Тодор Янев, член на УС на Сдружение "Дестилирано в България“, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Досегашният регламент е абсолютно ефективен в класифицирането на натуралните етерични масла. В този аспект не става въпрос само за розови и лавандулови масла, а за над 400 вида други билки, които се преработват дори на територията на България.

Секторът на етеричните масла е важен, защото изнася около 200 млн. долара годишно под формата на етерични масла и дава работни места на около 20 000 българи и в слабо населените места. Вкарването на една нова регулация, би създало казуси за продукцията надолу по веригата, а тези продукти достигат до най-различни индустрии като фармацевтика, козметика, парфюмерия и дори хранителната индустрия.

Прибързаното решение да се класифицира един натурален продукт като химически и да съществуват допълнителни изисквания към него, би било проблематично.

„Етеричните масла нямат една фиксирана химична съставка. Те варират на база на реколта, на година така че те не като например белината, където може да се фиксират химичните елементи вътре.“

Розовата кампания за тази година приключи – тя беше нормална без големи изключения. Повече от големите дестилатори виждат добро качество на продукцията с добри количества. Проблемите в сектора с розата обичайно се свързват с намирането на работна ръка и как законът за розата да стане по-гъвкав, за да не се притискат дестилаторите да сключват ранни договори с своите доставчици.

Лавандуловата кампания стартира с добри рандемани, като горещата вълна в момента е благоприятна за лавандулата.

Основното предизвикателства пред сектора остава намиране на работна ръка. На фона на пазара на труда, се обсъждат начини, по които да се привличат работници от чужбина. Обсъжданията обхващат работна ръка от съседни европейски страни като Румъния.

„България има около 400 тона износ на лавандулово етерично масло през последните години, което ни позиционира на първо място.„

Страната изнася лавандулово масло за най-различни държави като САЩ, Германия и азиатски държави.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да гледате тук.