В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инерцията при покупките на жилища в Китай започва да намалява

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 08.06.2023 година

16:11 | 8 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Появяват се признаци на слабост, след като продажбите на жилища и цените се възстановиха за кратко след исторически спад, който продължи около 18 месеца в Китай. Секторът на недвижимите имоти е ключов за перспективите за икономически растеж тази година, тъй като той представлява около 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Високочестотните индикатори през последните седмици показват, че инерцията в покупките на жилища е изчезнала. Инвестициите в имоти също продължават да се свиват и потребителите не са склонни да теглят ипотеки. Пекин въвежда редица мерки за подпомагане на пазара, от намаляване на лихвите по жилищните кредити до облекчаване на правилата за финансиране на предприемачите.


Пазарът на нови жилища по време на празниците в Китай са по-слаби от нивата преди пандемията

Покупките на нови жилища в 40 големи града, проследени от доставчика на данни China Index Holdings, са били с 22% под нивата преди пандемията през 2019 г. В сравнение с миналата година продажбите са нараснали с 25%, но това се дължи главно на ниската база за сравнение с 2022 г., когато Шанхай и други градове бяха в локдаун .


Продажбите на съществуващи жилища отслабват по-бързо

На пазара вече съществуващите домове, свързани със стартирането на проекти - продажбите бяха още по-лоши. През първите четири дни на май продажбите на жилища са се сринали с 44% по площ спрямо месец по-рано Това се сравнява с 61% скок през февруари, когато пазарът показа признаци на обрат за първи път. По-бавните продажби на имоти доведоха до пренасищане на пазара. Непродадените къщи са се покачили с 43% от най-ниските стойности през ноември 2021 г., горе-долу по времето, когато цените на жилищата започнаха низходящата тенденция.

Търсенето на жилищни заеми е слабо поради негативните перспективи на потребителите за ръст на доходите, опасенията за забавяне на нови проекти и промяна във възгледите относно дългосрочната стойност на сектора.

Повече за състоянието на имотния пазар в Китай вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да откриете тук.