В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Н. Пр. Закия ел Мидауи: Африка има всички предпоставки за силно и устойчиво развитие

Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, в рубриката "Африка в развитие" на предаването "В развитие", 31.05.2023

15:20 | 31 май 2023
Обновен: 20:09 | 31 май 2023
Автор: Галина Маринова

Ценностите на сътрудничеството, братството и единството в Африка са по-важни от всякога, това заяви н. пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България и председател на групата на африканските посланици у нас, пред участниците и посетителите на тържеството по повод Деня на Африка в София, който по традиция се чества в края на месец май. "Африка има значителен икономически потенциал, подплатен от богат, млад и динамичен човешки капитал".

"Преди 60 години Африка постави основите на своето обединение чрез създаването на Организацията за африканско единство, която се превърна в Африкански съюз през 2002 г. 60 години след този акт на единство и водени от идеята за панафриканизъм, Африка върви по пътя си към политическо, икономическо и социално обединение. Броят на регионалните и глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, продължава да расте. Добрите идеали и принципи, поставени от нашите основатели, сред които единство, братство, солидарност, сплотеност и сътрудничество, са по-важни от всякога".

Африка има значителен икономически потенциал, подплатен от богат, млад и динамичен човешки капитал, подчерта посланичката. "Съществуват предпоставките за силно и устойчиво развитие на континента и зависи от нас - страните от Африка, заедно и по отделно да издигнем една нова Африка. Силна и устойчива Африка, която да има своето влияние и присъствие на глобалната сцена".

Африка има изключително богато културно-историческо наследство, което отразява разнообразието на идентичностите, които заедно могат да създадат общата идентичност на континента. Африка напредва уверено днес, както е било и в миналото, каза още дипломатът. "За да постигне растеж и благоденствие, Африка заедно и обединено работи по общи инициативи като регионалната интеграция, които се изразяват в събития като Деня на Африка през 2023 г. заедно с годишната тема на Африканския съюз, която е „Ускоряване на прилагането на Африканската континентална зона за свободна търговия“. Това ще доведе до създаването на общо африканско пространство за подобрено и изгодно за всички качество на живот".

"Африка полага повече усилия и за повишаване на конкурентоспособността си чрез активизиране на търговията, подобряване на инфраструктурата, транспорта и системите на здравеопазването и образованието и трансформирането им за постигане на устойчиво, добро за всички развитие. Чрез богатството на своята флора и фауна, природни ресурси, енергиен потенциал, морски богатства и пристанища Африка използва своите силни страни, за да посрещне нуждите на своето население". 

В София празникът по повод Деня на Африка тази година беше под формата на фестивал с разнообразна музикална програма и базар с традиционни храни, напитки, дрехи, ръчно изработени аксесоари и автентични подаръци. В базара се включиха всички организатори на събитието - посолствата Алжир, Египет, Либия, Мароко, Южна Африка, и почетните консулства на Етиопия, Мавриций и Сейшелите в България. „Денят на Африка“ се чества ежегодно по целия свят, за да отбележи основаването на Африканския съюз – организация, която вече 60 години търси местни африкански решения на континенталните проблеми и всяка година развива своя нова концепция.

Акценти от споделеното от другите участници в събитието в репортажа на Вероника Денизова, водеща на предаването "В развитие": 

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, можете да видите тук

Мария Габриел, кандидат за ротационен премиер от ГЕРБ-СДС, можете да видите тук

Максим Бехар, почетен консул на Сейшели в България, можете да видите тук

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.