В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

М. Бехар: Африка, заедно с Азия, ще могат да определят посоката на развитие на света

Максим Бехар, почетен консул на Сейшели в България, в рубриката "Африка в развитие" на предаването "В развитие", 31.05.2023

13:45 | 31 май 2023
Обновен: 20:08 | 31 май 2023
Автор: Галина Маринова

Създаването преди 60 години на Организацията за африканско единство, е послание за това, че всички трябва да бъдем обединени и да се стремим към по-добри и ползотворни сътрудничества в целия свят, коментира за Bloomberg TV Bulgaria почетният консул на Сейшели в България Максим Бехар. Република Сейшели беше представена на фестивала на Деня на Африка със свой щанд, посветен на местните културни, исторически и природни богатства, със специален акцент върху кулинарните традиции на островите.

Ако се върнем 60 години назад много лесно може да се види, че българската икономика и политика бяха много проафрикански настроени. Тук имаше много африкански инвестиции, строяха се в Африка много язовири, сгради. Тези връзки са много важни, защото, когато кажеш Африка, в България се разбира постоянни конфликти, бедни хора, проблеми. Това е така. А другата част е екзотиката, каза Бехар. "Докато Африка е най-бързо развиващият се континент в света в момента. Има държави, които буквално правят в момента икономически чудеса и е добре България за има много добри икономически и политически отношения с африканските държави, защото заедно с Азия, това са бъдещите континенти, които могат да определят посоката на света".

"Правим тези страхотни тържества вече за седма или осма година, като винаги ги правим в центъра на София. Събираме представителите на всички държави, със собствени щандове. Посланиците и почетните консули, изпълняват се африкански песни. Смятам, че това е един добър африкански празник. 25 май се празнува като Ден на Африка по целия свят. Тази година има юбилей от създаването на Африканския съюз". 

В София празникът по повод Деня на Африка тази година беше под формата на фестивал с разнообразна музикална програма и базар с традиционни храни, напитки, дрехи, ръчно изработени аксесоари и автентични подаръци. В базара се включиха всички организатори на събитието - посолствата Алжир, Египет, Либия, Мароко, Южна Африка, и почетните консулства на Етиопия, Мавриций и Сейшелите в България. „Денят на Африка“ се чества ежегодно по целия свят, за да отбележи основаването на Африканския съюз – организация, която вече 60 години търси местни африкански решения на континенталните проблеми и всяка година развива своя нова концепция.

Акценти от споделеното от другите участници в събитието в репортажа на Вероника Денизова, водеща на предаването "В развитие"

Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, можете да видите тук.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, можете да видите тук.

Мария Габриел, кандидат за ротационен премиер от ГЕРБ-СДС, можете да видите тук.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.