В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

М. Габриел: ЕС счита Африка за равностоен партньор, а не получател на помощ

Мария Габриел, кандидат за ротационен премиер от ГЕРБ-СДС , в рубриката "Африка в развитие" на предаването "В развитие", 31.05.2023

14:15 | 31 май 2023
Обновен: 20:08 | 31 май 2023

Европа продължава да бъде водещ партньор в отношенията с Африка и настоява да се спазват и определени принципи в това партньорство. Искаме да има демокрация, а когато говорим за икономика - местната работна сила да не бъде експлоатирана. ЕС гледа на Африка като на равностоен партньор, а не получател на помощ. Това заяви в интервю на Вероника Денизова, Bloomberg TV Bulgaria, кандидатът за ротационен премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Тя разказа повече за инициативите на ЕС за сътрудничество с държавите от Африка в областта на иновациите, образованието и младежките политики. 

"През годините много стратегии се промениха, но това, което остава важно, е Европа да е обединена и да обръща повече внимание на положителния дневен ред. Да, в Африка има конфликти и изключително тежки територии, на които текат глобални процеси. Визирам тероризма, трафика на хора, трафика на оръжия. Но това, което Европа трябва да продължи да прави, със сигурност е да се обърне внимание на младите хора. На това как новите технологии например, могат да спомогнат майчиното здравеопазване да се засили". 

Трябва да продължим да си говорим и за една тема, която на мен ми е много близка - Африка е континентът, в който напоследък се създават най-много иновационни хъбове. За последната година са повече от 400. Но те се сблъскват със същите проблеми като нас в Европа. Те не са свързани помежду си. Не знаят какво прави другият, за да се идентифицират силните страни, да се привлекат инвеститори и да се даде възможност на този млад континент, с много млади хора, да се развиват на мястото, където са и това да носи полза, подчерта Мария Габриел. 

"Радвам се, че Европейският съюз не само обръща внимание на класически теми, свързани с демокрацията, мира и сигурността, но все повече обръща внимание на образованието, на иновациите, а и с културата". 

Няма по-голяма сила от културата, която може да помогне на различните общества да се разбират. Тя помага не само да се разбере историята и ситуацията в сегашната геополитическа обстановка, но и дава перспектива за бъдещето, добави събеседничката. 

В София празникът по повод Деня на Африка тази година беше под формата на фестивал с разнообразна музикална програма и базар с традиционни храни, напитки, дрехи, ръчно изработени аксесоари и автентични подаръци. В базара се включиха всички организатори на събитието - посолствата Алжир, Египет, Либия, Мароко, Южна Африка, и почетните консулства на Етиопия, Мавриций и Сейшелите в България. „Денят на Африка“ се чества ежегодно по целия свят, за да отбележи основаването на Африканския съюз – организация, която вече 60 години търси местни африкански решения на континенталните проблеми и всяка година развива своя нова концепция.

Акценти от споделеното в репортажа на Вероника Денизова, водеща на предаването "В развитие", от другите участници в събитието можете да видите тук: 

Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, можете да видите тук.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, можете да видите тук.

Максим Бехар, почетен консул на Сейшели в България, можете да видите тук.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.