В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Илияна Йотова: Африка е възможност и може да даде много на всички нас

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, в рубриката "Африка в развитие" на предаването "В развитие", 31.05.2023

14:50 | 31 май 2023
Обновен: 20:08 | 31 май 2023

Изключително погрешно е хората в Европа и останалия свят да продължават да гледат на Африка само като на място, раздирано от конфликти, което се нуждае от хуманитарна помощ. Африка е възможност и може да даде много на всички нас, заяви вицепрезидента Илияна Йотова, която откри тържеството в София, посветено на Деня на Африка.

"Африка е континент на държави и страни с едни от най-древните и богати култури и много може да ни даде на всички нас. Това е най-младия континент и на младите, подрастващите трябва да се дават повече възможности, а не да живеят във военни конфликти, стълкновения помежду си и бедност. За това и Европейския съюз и ние, като част от него, трябва да правим всичко възможно тези страни да бъдат наш естествен партньор. Да помагаме за развитието на тези млади хора и в областта на образованието, и в областта на инвестициите, да подпомагаме развитието на икономиката като цяло. Това е пътят на бъдещето".

Така няма да говорим за вълни от емиграция и за изнасяне на бедност. Ще забравим и за изнасянето на престъпност, подчерта Йотова. "Това е нашата отговорност и нашата задача".  

В София празникът по повод Деня на Африка тази година беше под формата на фестивал с разнообразна музикална програма и базар с традиционни храни, напитки, дрехи, ръчно изработени аксесоари и автентични подаръци. В базара се включиха всички организатори на събитието - посолствата Алжир, Египет, Либия, Мароко, Южна Африка, и почетните консулства на Етиопия, Мавриций и Сейшелите в България. „Денят на Африка“ се чества ежегодно по целия свят, за да отбележи основаването на Африканския съюз – организация, която вече 60 години търси местни африкански решения на континенталните проблеми и всяка година развива своя нова концепция.

Акценти от споделеното в репортажа на Вероника Денизова, водеща на предаването "В развитие", от другите участници в събитието можете да видите тук: 

Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, можете да видите тук.

Мария Габриел, кандидат за ротационен премиер от ГЕРБ-СДС, можете да видите тук.

Максим Бехар, почетен консул на Сейшели в България, можете да видите тук.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.