В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ГЕРБ и ДПС поискаха оставка на Гешев, той обяви, че ще завърши мандата си

Бойчо Попов, гл. редактор на Инвестор.бг, „В развитие”, 15.05.2023

16:55 | 15 май 2023
Обновен: 17:23 | 15 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

ГЕРБ-СДС официално номинираха еврокомисаря Мария Габриел за кандидат-премиер. Формациите, които имат желание да участват в програмно правителство, оглавено от Габриел, ще могат да предлагат свои министри в него, а тя ще има решаваща дума за избора. В следващите дни кандидат-премиерът проведе срещи с лидерите на парламентарните партии, а те стартираха дискусии в своите управленски панели, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, коментирайки най-важното през изминалата седмица в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Въпреки решението и многократните публични заявки на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да не подкрепя предложено от ГЕРБ правителство съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е разколебан по въпроса и оставя отворена вратата за подкрепа. 

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха през изминалата седмица искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С това се задейства процедурата по освобождаването му. Това се случи само ден, след като кандидат-премиерът на ГЕРБ обяви искането на оставката на Гешев като свой приоритет, а ДПС я подкрепи. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ окачестви идеята като „добра", а Йордан Цонев я „приветства". Двете партии допреди ден бяха сред най-големите защитници на главния прокурор.

Днес главният прокурор заяви, че няма да подава оставка и възнамерява да остане на поста си до края на своя мандат.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB” с положителна перспектива. Това се дължи на силната външна и фискална позиция на България спрямо държавите със сходен рейтинг, както и на надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. В дългосрочен план на потенциалния икономически растеж, както и на публичните финанси, натежават ниският дял на инвестициите спрямо брутния вътрешен продукт и неблагоприятните демографски фактори. Рейтинговата агенция изтъква няколко основни фактора, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга на България, включително постигането на напредък в присъединяването към еврозоната, увереност, че България отговаря на критериите за членство и срока за приемане на еврото.

През изминалата седмица Европейската сметна палата критикува работата на банковия надзор на ЕЦБ като твърде слаба. В нов доклад се казва, че надзорният орган трябва „по-стриктно" да прилага приложимите правила в 110-те поднадзорни големи банки в паричния съюз. Твърде често надзорът се ограничава до „препоръки", вместо да изисква по-задължителни действия от банките след извършени нарушения. Това се отнася по-специално за управлението на кредитните рискове. Докладът заключава, че ЕЦБ прилага правилата си непоследователно, проявява снизходителност към кредиторите с по-висок риск, отделя твърде много време, за да взима капиталови решения, и невинаги разполага с адекватен надзорен екип.

Какво показват най-новите резултати от изборите в Турция и кои са темите, които ще следим през настоящата седмица, може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.