В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Британският трудов пазар е движен от служителите и това няма скоро да се промени

Джак Кенеди, икономист в компанията за набиране на персонал Indeed, „В развитие”, 27.04.2023

16:05 | 27 април 2023
Обновен: 19:08 | 27 април 2023
Автор: Зорница Крушарска

Чуждестранните работници във Великобритания представляват 18% от трудовия пазар и са много важен елемент от него. Много емигранти са заети в секторите на туризма, технологиите и играят важна роля в здравеопазването, където работят наравно с местните лекари и медицински сестри. Според последните данни българите във Великобритания са около 100 000 души. Българите, които търсят работа в сектори, които не предоставят работни визи, намаляват и тяхното пристигане във Великобритания е затруднено след промяната на правилата. Това каза Джак Кенеди, икономист в компанията за набиране на персонал Indeed, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Наблюдаваме постепенно охлаждане на трудовия пазар във Великобритания след период на изключителен растеж след пандемията. Средната годишна заплата тук е около £33 000 и около £600 на месец, а нивото ѝ се диктува от производителността. Заради инфлацията, която е доста над 10%, се регистрира спад в реалната заплата от 3,3%. През последните 15 години ръстът на заплатите във Великобритания е слаб, което е отражение на ниската производителност, разказа Кенеди.

Процентът на безработица остава нисък -  3,8%, напоследък той леко се покачи, но има твърде много свободни работни места в икономиката, посочи събеседникът.

„Очакванията са безработицата да достигне 4,4%, но исторически това е доста нисък процент и подсказва, че ще продължава да има предизвикателства за наемането на нови служители... Пазарът е задвижван от търсещите работа и не очакваме това да се промени в скоро време”, прогнозира Кенеди.

По думите му ситуацията с инфлацията изглежда малко по-добра спрямо няколко месеца по-рано, след като глобалните цени на енергията са паднали повече от очакването.

„Всички очакват  инфлацията да се понижи по- бързо през втората половина на годината, а последната прогноза на бюджетната комисия е да спадне до 4,4% до края на 2023г., но не се очаква да падне до нулата през следващите години и домакинствата ще продължават да усещат спад в покупателната способност”, допълни събеседникът.

Какви качества търсят работодателите във Великобритания при наемане на служители и колко важна за тях е готовността да се усвояват нови умения може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.