В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спешна роботизация и целенасочен внос на хора компенсират липсата на кадри у нас

Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, „В развитие”, 24.04.2023

17:00 | 24 април 2023
Обновен: 10:41 | 27 април 2023
Автор: Зорница Крушарска

Работодателите страдат от липсата на кадри на пазара в България и не могат да запълнят своите работни позиции. Необходима е много спешна дигитализация, роботизация и въвличане на технологии в процесите, за да се компенсира липсата на хора. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

От друга страна трябва много бърза преквалификация на човешкия ресурс и привличане на неактивните прослойки от населението, които нито работят, нито учат, допълни събеседникът.

„Липсата на кадри може да се компенсира и чрез целенасочен внос на хора от трети страни...За съжаление, украинските граждани не са достатъчни, за да запълнят отворените работни места, много повече мигранти ни трябват и действително апелираме по-лесно да се случват нещата с вноса на кадри отвън”, подчерта Василева.

Според нея може да се обърне специален поглед върху по-възрастното население у нас. Това са хора с изградени навици, които могат да работят не само на пълен работен ден, но да им се предоставят възможности и за по-малко работни часове.

„Трябва да започнем да живеем с идеята, че не само ученето е за цял живот, но преквалификацията също трябва да бъде такава”, каза още Василева.

Тя сподели, че има световна тенденция хора на висока позиция и специалисти да решат да спрат да се занимават със своята работа и да се фокусират в това да развиват своето хоби на някаква по-ниско платена работа, дори нещо, свързано с физически труд.

По думите на Василева възнагражденията на служителите в България растат и не са спирали да растат.

„Дори сега в някои сектори се регистрира и 20% ръст спрямо миналата година. Друго нещо, което виждаме е, че много хора променят работните си места точно поради това, че според тях имат неадекватно заплащане”.

Как изкуственият интелект ще повлияе на пазара на труда в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.