В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След делото в Ню Йорк Тръмп ще е сигурен победител само срещу Байдън

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, "В развитие", 04.04.2023 г.

18:45 | 4 април 2023
Обновен: 12:00 | 5 април 2023
Автор: Даниел Николов

Желанието на медиите и демократите съдебният процес срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да се превърне в световно шоу няма да се реализира, след като съдията забрани достъпа на ТВ камери. Тръмп пристигна в Ню Йорк в понеделник, за да бъде официално арестуван за скрити плащания на порнозвезда, превръщайки се в първия обвиняем американски президент, и ще се възползва от процеса, за да стимулира президентската си кампания за изборите през 2024 г. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Не смятам, че Тръмп ще влезе в затвора - той и неговите поддръжници ще използват максимално този процес, за да му се подиграят и кажат, че това са само политически хватки. В дългосрочен план това би наранило неговата кампания и подкрепата за него. Ако до момента той е отявленият представител на републиканците за следващите избори, не бих могъл да заложа, че той би спечелил, ако се изправи директно срещу кандидата на демократите, който и да е той, само да не е Джо Байдън."

Проучвания на общественото мнение в САЩ сочат, че 60% от американците смятат, че обвиненията са били повдигнати правилно, но 75% също твърдят, че това е политически мотивиран процес, каза Керемедчиев.

"Видимо е така, политиката надделява в момента над реалните обвинения."

Основните конкуренти на Тръмп за номинацията на републиканците за изборите не се възползват от случая и по-скоро застават зад бившия президент. Над 150 млн. американци продължават да смятат, че той е бил добър президент и голяма част от тях смятат, че изборите през 2020 г. са били спечелени с измама от Джо Байдън.

"Тръмп все още е изключително силен сред републиканците - неговата подкрепа стигна 54%, а кампанията му събра 7 млн. долара след повдигането на обвиненията. Колкото демократите се опитват да го наранят, толкова републиканците се обединяват в негова защита."

Рано е да се прогнозира дали Тръмп ще спечели номинацията или изборите, но с процеса и връщането му в по-традиционните социални мрежи, неговата подкрепа само расте, каза Керемедчиев.

Основна тема на президентските избори ще бъде войната в Украйна - дали да се продължи с безрезервната помощ за Киев, както предлагат демократите, или да се направи все пак някаква проверка как се изразходват тези средства, каквито са исканията на републиканците. Тръмп вече заяви, че би започнал веднага преговори с Русия, докато политиката на САЩ в момента е да настояват за пълно изтегляне на руските сили преди започването на разговори, каза Керемедчиев и добави, че въпреки ситуацията в Европа големият стратегически проблем за демократи и републиканци във Вашингтон остава Пекин.

"Който и да влезе в Белия дом, отношенията между Китай и САЩ ще продължават да бъдат като на основни конкуренти и военни антиподи."

Защо демократите не трябва да залагат отново на Джо Байдън на следващите избори може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.