В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спокойствието в банковия сектор доведе до поскъпване на акциите в Европа

Пазарен коментар на Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие", 28.03.2023 г.

19:15 | 28 март 2023
Автор: Антон Груев

Акциите поскъпнаха след като опасенията за цялостно разпространение на банковата криза се разсеяха. Американските фючърси остават без промяна и доларът поевтиня. Трейдърите бяха предпазливи към рисковите активи след като затихна напрежението около банковия сектор. Това коментира Силвия Климаки от Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Банковите и енергийните акции поведоха европейските пазари. Контрактите върху S&P500 почти не се промениха, а тези върху Nasdaq 100 спаднаха.

Книжата на First Republic поскъпнаха преди отваряне и се очаква да разшири 12-процентния ръст от понеделник.

Азиатските акции също увеличиха стойността си, водени от финансовите компании, които бяха сред най-добре представящите се след ръстовете на Уолстрийт.

Във фокуса на вниманието тази седмица ще са изказванията на няколко представители на Федералния резерв и вълната от американски данни, включително докладът за предпочитания от Фед начин на измерване на инфлацията.

Доходността по американските двугодишни държавни облигации се повиши още след изненадващия ръст до над 4% в понеделник. Доларът поевтиня за втори ден.

Биткойн леко спадна след като в понеделник записа спад, защото стана ясно, че американската Комисия по търговията с фючърси съди Binance за предполагаеми нарушения на правилата за търговия и деривати.

Петролът поскъпна след като в понеделник направи най-голямото рали от октомври.

Основните събития, които следим тази седмица за американските данни за БВП и първоначалните заявления за помощи за безработни в четвъртък. Китайският PMI излиза в петък, както и потребителските цени и безработицата в еврозоната.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.