В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

София и Варна са сред 40-те най-предпочитани дестинации за дигитални номади

Борис Павлов, основател на FlatAway, „В развитие”, 07.03.2023

16:07 | 7 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

България се нарежда на топ място като дестинация за дигиталните номади. По-конкретно София и Варна са в топ 40 на световна класация. България привлича дигиталните номади с много неща и има много какво да им предложи. Страната ни е страхотна, имаме четири сезона, могат да се карат ски през зимата, да се отиде на плаж през лятото, имаме чудесна природа, минерални извори, спа туризъм. България има страхотна екосистема от предприемачи и благодарение на тази екосистема един дигитален номад, който работи като фриленсър, може да намери клиенти тук у нас и по този начин да генерира приходи и в България. Това разказа Борис Павлов, основател на FlatAway, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Основаната в България платформа за резервации на жилища FlatAway обяви, че е в процес на набиране на 500 хил. евро капитал в рамките на първоначален рунд на финансиране, при предварителна оценка от 2,5 млн. евро.

Компанията разкри, че основният инвеститор е Eleven Ventures, но в кръга се е включил и проптех фондът 3P1. От днес частни инвеститори ще могат да инвестират във фирмата със суми от 2500 евро. Това ще се случва през платформата за съвместни инвестиции SeedBlink.

„Причина да изберем SeedBlink като метод за финансиране е, че така FlatAway придобива по-голяма популярност и можем да достигнем до потенциални клиенти в Централна и Източна Европа, където самата платформа SeedBlink е популярна. Друга причина е да позволим на някои наши клиенти, приятели и познати също да се включат с по-малка сума – това е основно предимство на SeedBlink, защото минималната инвестиция е 2500 евро, така че могат и непрофесионални инвеститори да се включат в рунда и по този начин да споделят с нас успехите, които предстоят”.

Част от набраните средства ще бъдат използвани за разширяване на съществуваща мрежа от франчайзи в градове в Централна и Източна Европа и в Дубай, които обичайно привличат дигиталните номади. 

„Дубай се движи по план. Ще изчакаме да започне сезонът там, което е през септември и хората ще могат да запазват имоти. Фокусираме се в градове в Централна и Източна Европа, които привличат нашата основна група таргет потребители, а именно хората, които могат да си позволят да работят отвсякъде”, сподели Павлов.

Краткосрочният наем не се влияе по никакъв начин от цените на жилищата и на дългосрочния наем и възвръщаемостта при него е по-висока, обясни събеседникът.  

„При краткосрочните наеми в последните 12 месеца има покачване, което отбелязваме с радост, защото имаше две години, през които заетостта беше много малка”.

Апартаментите с подходяща локация, които изглеждат по-подходящ начин генерират 30-40%, понякога до 70% повече приходи при краткосрочен, отколкото при дългосрочен наем.

Подходящи за дигиталните номади са жилища, които са в центъра на града, на пешеходно разстояние от основните забележителности и от местата, на които тези дигитални номади ходят. Ако говорим за крайбрежен град, би било добре да бъдат до плажа.

Изключително важно е в апартамента да има интернет. Това, което забелязваме, че се търси от нашата таргет група потребители, е работно място. Затова съветваме всички клиенти задължително да предвидят кът, в който може човек да работи от вкъщи, каза Павлов.

Що се отнася до продължителността на краткосрочните наеми, но ние се фокусираме върху сегмент от две до четири седмици.

„Много често тези хора удължават престоя си в България, защото тук им харесва”, изтъкна събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.