В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инфлацията в еврозоната се забавя с повече от очакваното и разгорещява дебата за лихвите

Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 01.02.2023 г.

15:50 | 1 февруари 2023
Обновен: 17:29 | 1 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции са стабилни, възстановявайки се от вчерашния най-голям спад за един месец, докато инвеститорите търсят улики в отчетите за приходите и дали това оказва влияние върху икономиката. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Европейските акции поскъпват леко, а европейският индекс Stoxx 600 намали първоначалния си ръст и приключи януари със скромно увеличение – във вторник той записа ръст от 6,7%.

Германският DAX и френският CAC също се покачват тази сутрин.

Инфлацията в еврозоната се е забавила с повече от очакваното, което означава, че в ЕЦБ предстои по-разгорещен дебат относно това с колко още трябва да се увеличат лихвите. Потребителските цени са нараснали с 8,5% спрямо година по-рано – по-малко от прогнозата на икономистите, които очакваха забавяне до 8,9%.

В САЩ фючърсите от S&P 500 и Nasdaq 100 отстъпват след като Nasdaq скочи с над 10% през януари, а такова възстановяване не е виждано от две десетилетия.

Доходността по облигациите леко се понижи и доларът се стабилизира преди изявлението на Фед, за което се очаква да обяви повишение на лихвите с 25 базисни пункта.

На другите пазари - Bitcoin продължи покачването от близо 40% и тази година като изпитание ще бъде предстоящото решение на Фед. Желязната руда се задържа близо до седем месечен връх, след като основният износител Vale SA обяви по-ниски от очакваните добиви за четвъртото тримесечие, а петролът поскъпна.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.