В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бизнес активността в еврозоната показва, че блокът може да избегне рецесията

Пазарен коментар на Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, "В развитие", 24.01.2023 г.

16:20 | 24 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите на акции преминаха на червено днес след силно затваряне от "Уолстрийт" вчера. Eurostoxx 600 пада с 0.3%, DAX в Германия с 0.4%. CAC във Франция пада по-малко с една десета от процента. Това е въпреки че данните за съставния PMI на еврозоната бяха над очакванията по-рано тази сутрин. Това каза Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Данните показват, че бизнес дейността на частния сектор е навлязла в експанзивна територия и може да предполага, че Европа може да избегне рецесията. Данните обаче не бяха изцяло положителни. Показанията от производствения сектор на Германия бяха слаби и под очакванията. След PMI данните еврото падна спрямо долара.

Имахме и актуализирани икономически прогнози от Германия. Страната прогнозира икономически растеж от две десети от процента, подобрение от свиване от четири десети от процента преди това. Това идва на фона на изказвания на много икономисти, които подобряват възгледите си за европейската икономическа перспектива като цяло. Тенденцията е най-вече водена от европейската енергийна криза, която отшумява по-бързо от очакваното, и повторното отваряне на Китай по-бързо от очакваното.

Имахме и PMI данни от Обединеното кралство. Дейностите в производството и услугите се свиха повече от очакваното. Това натежа на паунда, който в момента се търгува при спад от 0.5%. Бенчмаркът FTSE 100 пада с четири десети от един процент.

На "Уолстрийт" фючърсите на S&P 500 се търгуват надолу с 0.2%. Технологично тежките фючърси на Nasdaq се търгуват при спад от 0.3%. Инвеститорите очакват печалбите на Microsoft по-късно, което дава началото на сезона на отчетите за големите технологични имена в САЩ. Печалбите на Microsoft тази вечер ще помогнат за оформянето на перспективите за технологичния сектор, който се смята за най-голямата спирачка на растежа на печалбата за по-широкия индекс S&P 500.

Доларовият индекс на Bloomberg се търгува без промяна.

Целия коментар може да гледатет във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.