В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции задълбочиха спада си след четиридневната губеща серия

Пазарен коментар на Валъри Тайтъл, Bloomberg Лондон, В развитие, 08.12.2022

15:55 | 8 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Основният индекс Euro Stoxx 600 падна с 0,3%, воден от имотните и банкови акции. Фючърсите върху S&P 500 остават без промяна, но са на загуба за пети пореден ден. Това каза Валъри Тайтъл, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Петко Трухчев.  

При другите активи - американските държавни облигации спряха ръста си, а доходността по 10-годишните дългови книжа спадна до тримесечно дъно до 3,44%. Доларът леко поскъпна спрямо повечето големи валути. Паундът се търгува на 1,2170 за долар, а двойката "евро-долар" е на 1,0500.

Азиатските пазари се търгуваха разнопосочно. Вниманието се насочи към силното рали на рисковите активи в Хонконг и основният индекс Hang Seng затвори с 3,4% ръст след съобщения, че Хонконг може да отмени задължителните маски на открито. Правителството разхлабва и правилата за тестване за Covid за пристигащи. Решението може да бъде последвано от голямо разхлабване на мерките за нулев Covid на континентален Китай.

Трейдърите сека очакват доклада за американските цени на производител и потребителската инфлация, които излизат във вторник.

Данните могат да покажат колко ефективна е политиката на Фед в борбата с инфлацията. Досега тази година Фед повиши с 375 базисни пункта лихвата и вероятно ще я вдигне с още 50 базисни пункта на предстоящото заседание следващата седмица. Това е най-рязкото повишение от десетилетията, а инфлацията остава упорита и висока.

WTI поскъпва с 0,5% до почти 73 долара за барел, като спря четиридневния спад, при който цената падна с близо 10%. Инвеститорите се опасяват, че глобалното търсене намалява със забавянето на икономическата активност заради високите лихви.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.