В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Лирата се насочва към десета година на загуби спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, 09.11.2022 г.

16:20 | 9 ноември 2022
Обновен: 16:23 | 9 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Лирата отслабва спрямо долара за втори ден, търгувайки се 18,6 за долар - ниво, на което се задържа през последните 2 месеца. Докато бавно наближаваме края на годината, лирата се понижава с 29%, втората най-зле представяща се сред валутите на развиващите се пазари - и е напът за 10-та година на загуби спрямо долара. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Междувременно турските акции са на рекордно високо ниво - изкачвайки се за 8-ми ден - определено най-добре представящите се сред световните пазари на акции тази година.

На политическия фронт - лидерите на Турция и Швеция се срещнаха в Анкара, докато Швеция се бори за подкрепата на Турция за присъединяване към НАТО.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон обеща да изпълни обещанията си да се дистанцира от кюрдските групи, разглеждани от Турция като терористи. Турция, която се присъедини към НАТО през 1952 г., все още не е одобрила кандидатурата на Швеция - необходимо е одобрение от всички 30 страни членки.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.