В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Да учиш бързо и да се адаптираш са най-важните умения на трудовия пазар

доц. д-р Боряна Богданова - заместник-декан на Стопанския факултет и ръководител на Кариерния център на СУ „Св. Климент Охридски“, „В развитие”, 18.10.2022

16:05 | 18 октомври 2022
Обновен: 16:26 | 20 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Един студент, който тепърва встъпва в университета, дори не си дава сметка колко много неща може да работи, след като завърши. Нашата цел е да запознаем студентите с различни кариерни пътеки, с предимствата и предизвикателствата, с това какви умения са  им необходими. Дните на кариерно ориентиране в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” са насочени към първокурсниците ни, които след завършване могат да работят различни неща – да се реализират в банковия сектор, в сектора с консултантски услуги, както и във финтех индустрията, анализ на големи данни, изкуствен интелект, тоест многообразието е голямо и те трябва да са наясно какво желаят да работят. Това каза доц. д-р Боряна Богданова - заместник-декан на Стопанския факултет и ръководител на Кариерния център на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Информираността и осъзнатият избор идват само, когато ние предлагаме многообразие от събития, в рамките на които студентите могат периодично да актуализират представата за себе си, да разберат какво искат, какви са техните ценности и какво търсят в един бъдещ работодател, за да са наясно какво желаят да работят след дипломирането.

„Често родители или познати ни вменяват някаква представа за нас, а всъщност нашите уникални таланти са различни. От работата ми със студенти в последните 12 години съм забелязала, че всеки студент има поне един уникален талант и нашата цел е да помогнем за намирането и отключването му. Тогава реализацията е бърза и успешна”, изтъкна доц. Богданова.

Дните на кариерно ориентиране предвиждат провеждане на интерактивна лекция за това как студентите да си подготвят документите за кандидатстване за работа, как да се позиционират в социалните мрежи, как да се държат на интервю.

„Най-важното умение, което изискват работодателите на съвременния пазар на труда, е да учиш бързо и да се адаптираш. Знанията не са константа, ние се учим през целия живот. Важно е да сме жадни за знания”, подчерта събеседникът.  

В Стопанския факултет към момента имаме подписани над 160 двустранни споразумения с водещи национални и мултинационални компании, както и с по-малки стартиращи предприятия и изследователски центрове.  

„Идеята ни е да предложим максимално многообразие от партниращи организации, така че всеки  студент да има възможност да се докосне до различни бизнеси и да избере това, което го вдъхновява”.

Редица наши бизнес партньори учредиха стипендии за изявени студенти, включително има и стипендии със социален елемент и това дава възможност на всеки млад талант да се запише да учи. Бизнесът подкрепя и по други начини освен чрез директни средства развитието на студентите. Не малка част от работодателите участват с менторство в часовете, предоставят и реални практически казуси за работа, което дава възможност на студентите да се докоснат до работата, която един ден биха вършили, сподели доц. Богданова.

„Ако още по време на следването имате възможност да усетите каква е спецификата на професията и вие как се чувствате, докато го правите, всъщност в края на следването със сигурност ще знаете кое ви е вдъхновило и кое ви е било скучно. Това е полезна информация, за да знаем какво искаме да правим”, каза събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.