В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Планът на Лиз Тръс обслужва повече политически, отколкото икономически нужди

Лоренцо Кодоньо, гл. икономист на МФ на Италия (2006-2015), финансист и преподавател в London School of Economics, "В развитие", 04.10.2022 г.

16:15 | 4 октомври 2022
Обновен: 16:17 | 4 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Обратният завой за данъците на най-богатите на британското правителство няма да успокои пазарите, които се повлияха единствено от намесата на Централната банка на Англия (BOE) с изкупуването на облигации и забавянето на количественото облекчаване. Всички останали мерки в мини-бюджета остават в сила за момента и премиерът Лиз Тръс разчита на тях, за да реши политическите си проблеми и да възроди подкрепата за консерваторите преди следващите избори. Това коментира Лоренцо Кодоньо, финансист и преподавател в London School of Economics, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"ВОЕ ще продължи да купува облигации, доколкото е необходимо, за да стабилизира финансовите пазари. Макар не и дългосрочна, мярката ще бъде удължена, ако има такава нужда... Топката е в полето на правителството да реши каква политика да приложи, за да има фискална стабилност и прогнозируемост."

ВОЕ ще продължи да повишава лихвите, за да се бори с растящата инфлация, но очевидното забавяне на икономиката до края на 2022 г. ще я принуди да спре, смята Кодоньо.

"Има огромен риск за намаляване на рейтинга на Великобритания в близък план, а ако икономиката започне да се забавя значително и правителството не разгледа проблема, рейтинговите агенции ще станат много по-загрижени за фискалната устойчивост на страната."

Икономиката на страната се превърна в среда с високи данъци и дерегулацията вече не дава нужните ефекти, което оправдава усилията на Тръс в известна степен да подкрепи икономиката в средносрочен план. Но Великобритания вече не е голямата икономика от миналото и позицията на паунда е сериозно отслабена, предупреди Кодоньо.

"Трябва да са много внимателни какво могат да направят от фискалната страна, да не направят грешна преценка на реакцията на пазара - вече грешно прецениха капацитета да бъде абсорбиран такъв голям бюджет. Вероятно ще трябва да прокарат политиките, които имат, много по-постепенно."

Напълно е възможно британският паунд да постигне паритет спрямо долара до края на годината, а в краткосрочен план икономическият ръст ще намалее, особено спрямо еврозоната и САЩ. Политиките на правителството създават рискове за продължаващо обезценяване на паунда, но в дългосрочен план могат да направят икономиката по-конкурентна.

Никой от консервативната партия не вярваше напълно, че Тръс и нейният финансов министър Куази Куартенг ще въведат такива мерки за дерегулация и ниски данъци, въпреки че обещават това от години, каза Кодоньо.

"Проблемът с настоящото правителство е предимно политически, а не икономически... Правителството на Борис Джонсън съвместяваше по-социално ориентирани политики и следваше подход за изравняване на приходите и ултрасвободен пазар. Това става все по-трудно."

Тръс бе избрана за лидер на торите с доста малка и концентрирана в определени региони подкрепа и сега се опитва да увеличи влиянието си с подобни дръзки политики.

"Не съм сигурен, че това ще проработи, но правителството едва ли ще смени посоката", каза Кодоньо и добави, че от икономическа гледна точка такива политики биха били по-подходящи през 2023 г.

Великобритания се превърна в малка държава в глобален мащаб, така че проблемите й няма да имат значителен ефект върху световната икономика, смята Кодоньо.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.